Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Είναι µονόχωρος καµαροσκεπής ναός, κτισµένος στα υπολείµµατα των βυζαντινών τειχών του οικισµού, στο βορειοδυτικό τµήµα του, δίπλα στον πλακόστρωτο κεντρικό δρόµο που συνδέει την πλατεία Τριόδι, το ελαιοτριβείο προβιοµηχανικής περιόδου µε την Κάτω γειτονιά του οικισµού Καβουσίου.

Ο ναός πιθανόν είναι κτίσµα του 16ου-17ου αι., αφού σε συµβολαιογραφικές πράξεις στο κατάστιχο του νοτάριου και ιερέα του Καβουσίου παπα-Ανδρέα Γαλανού, που καλύπτει την περίοδο από το 1614 έως 1644, αναφέρεται ως ναός του Σωτήρος Χριστού, µε εφηµέριο τον «παπα-Γιώργη Καλύβα, λεγόµενο Φανερόπουλο, του ποτε Μάρκου». Με βάση τη µαρτυρία αυτή προφανώς υπήρξε ενοριακός ναός ή παρεκκλήσιο του παλαιότερου πλησιέστερου ναού των Αγίων Αποστόλων. Ήταν συνηθισµένο κατά την ύστερη περίοδο της Ενετοκρατίας και αργότερα κατά την περιόδο της Οθωµανικής κυριαρχίας, κάθε γειτονιά ενός οικισµού να αποτελεί και µία µικρή Ενορία µε τον δικό της ιερέα. 

Παρά τις επεµβάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, όπως η µετατροπή της αρχικής θύρας σε παράθυρο, το άνοιγµα νέας εισόδου στον βόρειο τοίχο, η κατασκευή µονόλοβου καµπαναριού το έτος 1912 κ.ά., ο ναός διατηρεί σηµαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, χαρακτηριστικά της περιόδου ανοικοδόµησής του.

Πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταµορφώσεως του Σωτήρος.