Ιερός ναός Παναγίας της Κεράς
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣ

Ιερός ναός Παναγίας της Κεράς

Στην τοποθεσία Κερά, ανατολικά της Κάτω Σύμης, υπήρχαν ερείπια παλαιού τοιχογραφημένου ναού ενετικής περιόδου, αφιερωμένου στην Παναγία, ο οποίος συνδέεται με παλαιά εικόνα της Θεομήτορος, που βρέθηκε εκεί. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα τοποθετήθηκε στον ναό εντός του χωριού, αλλά επέστρεψε και πάλι στη θέση που είχε βρεθεί στον ερειπωμένο ναό. Αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές και γι᾽ αυτό αποφασίστηκε να ανεγερθεί εκ βάθρων αυτός ο παλαιός ερειπωμένος ναός. Ο μακαριστός Στρατηγός Δημήτριος Μανουσάκης από την Κάτω Σύμη φρόντισε να κτίσει εκ νέου τον ναό, προστατεύοντας τον με εξαιρετικής ποιότητας αγιογραφίες τοιχογραφημένο νότιο τοίχο, χωρίς όμως να τον ολοκληρώσει. 

Από το έτος 2015 εκτελούνται εργασίες τσιμεντοκονιαμάτων και στεγάνωσης, τοποθέτησης ξύλινων κουφωμάτων και τέμπλου, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, και ο ναός είναι πλέον έτοιμος να εγκαινιαστεί και να παραδοθεί στη δημόσια λατρεία.

Από τον παλαιό ναό σώζεται μόνο μέρος του νότιου τοίχου με κάποιες τοιχογραφίες εξαιρετικής ποιότητας, όπως τα Εισόδια της Θεοτόκου, και άλλες με πολλές φθορές (Δέηση, ολόσωμοι στρατιωτικοί άγιοι στο πρώτο διάζωμα κ.α.), λόγω της πολυχρόνιας έκθεσής τους στις καιρικές συνθήκες. Αυτό μας βοηθάει να κατατάξουμε τον ναό χρονολογικά ασφαλώς την περίοδο της ενετοκρατίας (13ος-16ος αι.).