Ιερός ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στις «Βολιάρες» (ερειπωμένος)
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΙΣ «ΒΟΛΙΑΡΕΣ» (ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΟΣ)

Ιερός ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στις «Βολιάρες» (ερειπωμένος)

Στη θέση «Βολιάρες», επί της επαρχιακής οδού Ιεράπετρας-Βιάννου, ακριβώς απέναντι από τον ομώνυμο νεόδμητο ναό, βρίσκεται ο ερειπωμένος ναός του Τιμίου Προδρόμου. 

Πρόκειται για χαρακτηριστικό μονόχωρο καμαροσκεπή ναό σε περιοχή που μαρτυρείται σε ενετικά νοταριακά έγγραφα από το έτος 1271. Δυστυχώς μετά τη διάνοιξη της επαρχιακής οδού Ιεράπετρας-Βιάννου ο ναός κατέρρευσε και εγκαταλείφθηκε και ήδη είναι ερειπωμένος σε μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα έχει καταρρεύσει ολοσχερώς ο νότιος τοίχος και σχεδόν ολόκληρη η σκεπή και η κόγχη του ιερού βήματος. Σώζεται μόνο ο βόρειος και δυτικός τοίχος και τα επιχρίσματά τους και διακρίνεται τμήμα του χαρακτηριστικού σφενδονίου, ίχνη τοιχογραφιών και τμήματα στο εσωτερικό του ιερού βήματος, στοιχεία που συνηγορούν ότι ο ναός ανήκει στην ενετική περίοδο (13ος έως 17ος αι.). 

Πάντως, το ερείπιο που αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου μας διδάσκει, καθώς αποκαλύπτει τον περίτεχνο τρόπο κατασκευής της καμάρας του με οικοδομικό υλικό τις πλακοειδείς και αδρά λαξευμένες πέτρες της περιοχής, αλλά και των επιχρισμάτων με κονιάματα από ασβέστη και άλλα φυσικά υλικά. Επίσης, διακρίνονται οι μεταγενέστερες στα μέσα του 20ου αι. επεμβάσεις στην καμάρα με γαλλικά κεραμίδια αρχικά και στη συνέχεια με τσιμεντοκονίαμα.