Ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου
ΝΑΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου

Ο ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου είναι µονόχωρος καµαροσκέπαστος ναός, που σύµφωνα µε τα αποµνηµονεύµατα του τότε Επισκόπου Ιεράς και Σητείας Αµβροσίου Σφακιανάκη, ο οποίος τέλεσε και τα Ιερά Εγκαίνιά του, ανακατασκευάστηκε το 1894 «επί ερειπίων παλαιού ναού». Πιθανόν αρκετά από τα υλικά οικοδοµής να µεταφέρθηκαν από τον ερειπωµένο τότε και άλλοτε περίλαµπρο ναό της Παναγίας της Εφτάτρουλης. 

Ο καθαρισµός των εξωτερικών επιχρισµάτων και της λιθοδοµής, που πραγµατοποίηθηκαν τα τελευταία χρόνια, έφερε στο φως αρκετά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Πρόκειται για αξιοµνηµόνευτα έργα εργαστηρίου ντόπιων τεχνιτών, υψηλών για την εποχή τους προδιαγραφών, όπως αποτυπώνονται στα περίτεχνα λιθόγλυπτα µέλη στην αψίδα του Ιερού Βήµατος, στο αγιοθύριδο και στο παράθυρο του δυτικού τοίχου, όπου απεικονίζεται περιστέρι και τα αρχικά γράµµατα του τεχνίτη (Γ. ∆Ρ). Μέχρι το έτος 1952 ο χώρος ήταν κοιµητήριο της Επισκοπής και ο ναός χρησίµευσε ως κοιµητηριακός. 

Οι φορητές εικόνες του τέµπλου του έτους 1969 προέρχονται από το εργαστήριο των Ιωασαφαίων του Αγίου Όρους και εκφράζουν την «ακαδηµαϊκή» τεχνοτροπία της εποχής, που ακολουθούσαν στην τέχνη της αγιογραφίας στο Περιβόλι της Παναγίας. Πανηγυρίζει στις 8 Νοεµβρίου, ηµέρα κατά την οποία η Εκκλησία µας εορτάζει τη Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων ∆υνάµεων Ασωµάτων.