Ολοκληρώθηκε η 1η Εβδομάδα του Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του Σεπτεμβρίου 2022

Ολοκληρώθηκε η 1η Εβδομάδα του Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του Σεπτεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης 12.09.2022

Η πρώτη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χωρίς απρόοπτα, χωρίς απουσίες και με σημαντικές παρουσιάσεις και εξωτερικές δράσεις που ικανοποίησαν τους συμμετέχοντες μαθητές μας. 

Η πρώτη μέρα περιλάμβανε τον σχηματισμό των τμημάτων ανά επίπεδο, το καλωσόρισμα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, επίσκεψη στο νέο Ψηφιακό Μουσείο Ιεράπετρας και επίσης γεύμα καλωσόρισμα σε εστιατόριο της πόλης.

Οι υπόλοιπες μέρες κύλησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν σημαντικές παρουσιάσεις. Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 6/9 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση με θέμα «Μινωικός Πολιτισμός». Η παρουσίαση ανήκει στη φιλόλογο κα Ασπραδάκη Κατερίνα, αποτέλεσε μέρος πολιτιστικού προγράμματος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου για το Σ.Δ.Ε. Ιεράπετρας (περίοδος 2004-05) και παρουσιάστηκε από την καθηγήτρια του σχολείου μας, κα Μαρία Φραγκούλη.  Την Τετάρτη 7/9 επισκέφτηκε τον χώρο μας ο Αυστριακός λέκτορας Μουσικολογίας, κος Μichael Hagleitner, κάτοικος της περιοχής. Παρουσίασε το έργο του, τη σχέση του με το νησί και την κρητική μουσική. Την Πέμπτη 8/9 πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από την έτερη καθηγήτρια του σχολείου μας, κα Ρένα Αχλάτη με θέμα «Μαντινάδα». Οι μαθητές μυήθηκαν στα μυστικά της, έμαθαν για την ιστορία της και κυρίως τη σημασία της για τους Κρητικούς, για τους οποίους αποτελεί μέσο έκφρασης συναισθημάτων και σκέψεων. Τέλος, την Παρασκευή, τελευταία μέρα μαθημάτων για την πρώτη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση με θέμα «Μίκης Θεοδωράκης», από το μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΕΛΜΕΠΑ, κα Μαρία Φανουράκη. Οι μαθητές εμπλούτισαν τις γνώσεις τους σε αυτή την τόσο σημαντική ελληνική προσωπικότητα και παρακολούθησαν συγκινημένοι την κα Φανουράκη να ερμηνεύει με την κιθάρα της «Στο περιγιάλι το κρυφό». Οι παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική γλώσσα ενώ δόθηκε ως βοήθεια στους αρχάριους η αγγλική μετάφρασή τους την οποία επιμελήθηκε η κα Loris Clements, μαθήτρια του σχολείου μας την περίοδο του Ιουλίου. 

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε επίσης το πρώτο μάθημα κρητικών χορών με τη βοήθεια της κας Ιωάννας Καμαρίτη, μέλους του Πολιτιστικού Λαογραφικού  Συλλόγου Ιεράπετρας «Κρητικός Χορός». Επιπλέον, ο Υπεύθυνος του Σχολείου, κος Πετάσης Μανώλης και δυο μαθήτριες, η κα Anna Fober-Cieslar και η κυρία Christine Luginbuhl ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ραδιοφωνικού σταθμού PLANET FM 90,6 και της εκπομπής ΕΥ ΖΗΝ. Η εμπειρία ήταν μοναδική για τις δυο μαθήτριές μας καθώς συνομίλησαν σε πραγματικό χρόνο με τον παρουσιαστή, κο Γιώργο Σετάκη παρουσιάζοντας την εμπειρία τους στο σχολείο μας και τη σχέση τους με την Ελλάδα και τη γλώσσα μας. 

Το Σάββατο 10/9 υλοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή. Μαθητές, καθηγητές και μερικοί φίλοι του σχολείου μας πεζοπόρησαν στο ιστορικό δάσος του Κρούστα απολαμβάνοντας την κρητική φύση, συναντώντας στην πορεία τους μινωικά απομεινάρια και θαυμάζοντας την υπέροχη θέα στον κόλπο του Μιραμπέλου. Το δεύτερο μέρος της εκδρομής ήταν πιο ξεκούραστο αλλά εξίσου ενδιαφέρον. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε παραδοσιακό φούρνο όπου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής εφτάζυμου το οποίο και γεύτηκαν στο τέλος, απολαμβάνοντας παράλληλα γεύμα αποκλειστικά με παραδοσιακούς κρητικούς μεζέδες. 

Η εβδομάδα έκλεισε την Κυριακή το βράδυ με γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής με παρουσία των συντελεστών του Σχολείου, μαθητών και καθηγητών. Φαγητό, κρασάκι, καλή κουβέντα, αστεία και κυρίως μουσική! Στις κιθάρες και το τραγούδι δυο κυρίες, η Μαρία Φανουράκη και η Christine Luginbuhl. Τραγούδησαν μόνες, τραγούδησαν μαζί, τραγουδήσαμε μαζί τους!

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα του σχολείου μας! Η δεύτερη εβδομάδα ξεκίνησε ήδη και φιλοδοξεί να προσφέρει την ίδια ικανοποίηση και ευχαρίστηση στους συμμετέχοντες.