Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Άσαρης
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΑΡΗΣ

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Άσαρης

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην Άσαρη είναι καθολικό µικρής µοναστικής εγκατάστασης, η οποία σήµερα είναι µετόχι της Μονής Φανερωµένης. Μαρτυρείται και ως Μονή του Χριστού. Πρόκειται για µονόχωρο καµαροσκέπαστο κτίσµα διαστάσεων 3,85 x 4,85 µ. µε ένα ενισχυτικό εγκάρσιο τόξο (σφενδόνιο) που φέρεται σε παραστάδες. Εσωτερικά διατηρεί τοιχογραφίες µε λίγες απώλειες, κυρίως στην κόγχη του ιερού Βήµατος και τον δυτικό τοίχο, αλλά σε κακή κατάσταση. Η χρονολόγηση των τοιχογραφιών προσδιορίζεται από χαράγµατα τα οποία πρώτος κατέγραψε ο Gerola. Η αρχαιότερη χαραγµένη χρονολογία είναι το 1400 («hic fuit anzelo colona 1400»), στοιχείο που µας επιτρέπει να θεωρήσουµε ότι η τοιχογράφηση είναι έργο του 14ου αιώνα. 

Το εικονογραφικό πρόγραµµα έχει ως βάση τον χριστολογικό κύκλο (έντεκα παραστάσεις) και τον βιογραφικό κύκλο του Αγίου Γεωργίου (έξι παραστάσεις). Ο θεοµητορικός κύκλος εκπροσωπείται µε δύο µόνο παραστάσεις: τα Εισόδια και την Κοίµηση. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όµως του εικονογραφικού προγράµµατος είναι η παράσταση της Κοίµησης του Οσίου Εφραίµ του Σύρου, η οποία καταλαµβάνει ολόκληρο το νότιο µισό του δυτικού τµήµατος της καµάρας. Πρόκειται για µία πρώιµη εµφάνιση της συγκεκριµένης παράστασης που γνώρισε ιδιαίτερη διάδοση κατά τη µεταβυζαντινή περίοδο και µάλιστα από τους ζωγράφους της Κρητικής Σχολής στα Μετέωρα και το Άγιον Όρος. Τα έτη 2004 -2005 µε πρωτοβουλία της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και την καθοδήγηση της αρµόδιας 13ης Ε.Β.Α. πραγµατοποιήθηκαν, µε τις ενδεδειγµένες αναστηλωτικές τεχνικές, εργασίες στερέωσης και ενισχύσεως των θεµελίων, κατασκευής των εξωτερικών πατητών ασβεστοθηραϊκοκονιαµάτων και στερέωσης της θολοδοµίας µε κονίαµα τύπου αστρακάσβεστου. 

Επίσης έγινε καθαρισµός και στερέωση του τοιχογραφικού διακόσµου, ενώ διαµορφώθηκε κατάλληλα και ο αύλειος χώρος. Μετά το πέρας των εργασιών, τα Ιερά Θυρανοίξια του ναού τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεράπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος στις 22 Οκτωβρίου 2005.

Ο ναός πανηγυρίζει στις 3 Νοεµβρίου, εορτή της ανακοµιδής των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου.