Ιερά Μονή Παναγίας Παπλινού
ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΠΛΙΝΟΥ

Ιερά Μονή Παναγίας Παπλινού

Η Μονή της Παναγίας Παπλινού τιµάται στην Κοίµηση της Θεοτόκου. Αναφέρεται ως Μονή το έτος 1581 σε συµβολαιογραφική πράξη του νοτάριου Κωνσταντίνου Μελισσηνού, όταν ο Καισάριος Μουδάτσος δώρισε γη στο µοναχό Μητροφάνη που µόναζε στη Μονή. 

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως γυναικεία Μονή. Την Άνοιξη του 1823 η Μονή δέχθηκε τη βάρβαρη επίθεση του περιβόητου για τη σκληρότητά του γενίτσαρου Μεχµέτ Πιλαβά από το Χουµεριάκο Μεραµβέλλου, γνωστού ως Πιλαβοµεχµέτη. Αφού κατάφερε να δραπετεύσει από το φρούριο Καλές της Ιεράπετρας, όπου είχε φυλακιστεί για τις βάναυσες πράξεις του απ’ τους οµοεθνείς του, επιτέθηκε µαζί µε τη συµµορία του στη Μονή, βίασαν και κακοποίησαν ατιµωτικά τις µοναχές και τις έσφαξαν κόβοντας τους µαστούς τους. Στη συνέχεια άρπαξαν όλη την κινητή περιουσία της Μονής και κατέφυγαν στο Κουφονήσι για να κρυφτούν. Το αποτρόπαιο αυτό έγκληµα του Μεχµέτ Πιλαβά και ο µαρτυρικός θάνατος των καλογραιών της Μονής Παπλινού σήµαναν την ερήµωση της Μονής, η οποία για ένα µεγάλο χρονικό διάστηµα έπαψε να λειτουργεί. Σύµφωνα µε µία επιγραφή, η πρώτη σοβαρή προσπάθεια ανακαίνισης της Μονής µετά τη σφαγή έγινε το 1843. Κατά την τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας η Μονή Παπλινού λειτούργησε ως µετόχι της Ιεράς Μονής Ακρωτηριανής Τοπλού µε ένα µοναχό. Το 1900 η Μονή κρίθηκε διαλυτέα και περιήλθε στην Ενορία Βαϊνιάς. Σήµερα σώζεται το καθολικό της Μονής, ένας µονόχωρος καµαροσκεπής ναός, ο οποίος ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια. Επίσης, διατηρούνται ελάχιστα κτίσµατα του τέλους του 19ου αι, που αποτελούσαν κελλιά µοναχών, και νεώτερες πρόχειρες κατοικίες για τη διαµονή των πιστών που συρρέουν στον χώρο της Μονής για να συµµετάσχουν στις ιερές ακολουθίες της περιόδου του ∆εκαπενταυγούστου. 

Την δεκαετία του 1970 στον υπάρχοντα ναό προστέθηκε και δεύτερος µονόχωρος καµαροσκεπής ναός, αφιερωµένος στη µνήµη του Αγίου µεγαλοµάρτυρος Φανουρίου του νεοφανούς. Τα ιερά Εγκαίνια του νέου ναού τελέσθηκαν από τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Φιλόθεο τον Β´. 

Η Μονή εορτάζει στις 15 Αυγούστου, εορτή της Κοιµήσεως της Θεοτόκου, και στις 27 Αυγούστου, µνήµη του Αγίου Μεγαλοµάρτυρος Φανουρίου.

 

Περισσότερα ......στο Βιβλίο του Του Γιάννη Γ. Χριστάκη, Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας,  Ιεράπετρα 2015.....