Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στον εορτασμό του Οσίου Ευμενίου του Νέου στην Εθιά Μεσαράς

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στον εορτασμό του Οσίου Ευμενίου του Νέου στην Εθιά Μεσαράς
Ημερομηνία δημοσίευσης 23.05.2023

Με λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκαν το εσπέρας της Δευτέρας 22 και το πρωί της Τρίτης 23 Μαϊου 2023 οι λατρευτικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Οσίου Ευμενίου του Νέου στον Ιερό Ναό Γενεσίου Θεοτόκου στην Εθιά Μονοφατσίου Ηρακλείου, γενέτειρα του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας. Κατά τον φετινό εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αγίου Ευμενίου του Νέου –για δεύτερη φορά μετά την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη της κατατάξεώς του στη χορεία των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας από τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία στις 14 Απριλίου 2022- συμμετείχε  τριμελής Συνοδική, εξ Αρχιερέων, Αντιπροσωπεία, κατόπιν ομοφώνου Συνοδικής Αποφάσεως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

Ειδικότερα, το απόγευμα της Δευτέρας 22 Μαΐου 2023 τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, συμπροσευχουμένων των Σεβ. Μητροπολιτών Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ενώ για τον τιμώμενο άγιο μίλησε κατάλληλα ο Σεβ. κ. Δαμασκηνός. 

Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 23 Μαΐου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τελέσθηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο, και Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος. 

Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον βίο και στην πολιτεία του τιμωμένου σύγχρονου κρητικού αγίου, σημείωσε τις αρετές του και τον στενό σύνδεσμό του με τον Γέροντά του άγιο Νικηφόρο τον Λεπρό, αλλά και άλλους σύγχρονους αγίους, όπως τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη που τον χαρακτήριζε ως τον «κρυμμένο άγιο» της εποχής μας. Όπως τόνισε «υπήρξε χριστομίμητος ποιμένας και υπήνεμο λιμάνι, όπου κατέφευγε κάθε πονεμένος για σαράντα χρόνια που διακόνησε τους ασθενείς, στο Λοιμωδών Αγ. Βαρβάρας Αττικής, αν και ο ίδιος ήταν φιλάσθενος, γιατί μετασχημάτιζε τον πόνο του σε απέραντη χαρά, και το πρόσωπό του ήταν συνεχώς φωτεινό, χαρούμενο και γελαστό». Επιπλέον υπογράμμισε ότι «η ζωντανή και αμετασάλευτη πίστη του, η βαθιά ταπείνωση, η πραότητα, η απλότητα, η αφελότητα της καρδιάς και η άδολη αγάπη του προς όλους και γενικότερα η αγία βιωτή του Αγίου Ευμενίου του Νέου στα 68 χρόνια της επί γης ζωής του είλκυσαν τη Χάρη του Θεού και τον κατέστησαν σκεύος εκλογής. Τέλος ευχήθηκε ο άγιος να είναι πρότυπο ζωής και ζωντανής  πίστης και να πρεσβεύει στον Αναστάντα Κύριο μας Ι. Χριστό να αποβάλλουμε την απελπισία, τη θλίψη και την κατήφεια, τον ατομισμό και τη φιλαυτία, να γεμίζει με ουράνια χαρά, πίστη, αγάπη, ελπίδα και νόημα ζωής την ύπαρξή μας, και να λάβουμε εξ ύψους δύναμη, για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας έκαστος εφ ω ετάχθη».

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της κατατάξεως του Αγίου Ευμενίου, του Νέου, στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας, από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Νήφωνα Βασιλάκη. Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια της Πράξεως εντός του ναού σε περίοπτη θέση. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε στον αύλειο χώρο του ναού Αγιασμός και κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση κτιρίου με πρωτοχριστιανικά στοιχεία, το οποίο θα στεγάσει τον τάφο του Αγίου. Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος ανέγνωσε εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης σχετικό συνοδικό Μήνυμα, και ευχαρίστησε από καρδίας τους άλλους δύο συλλειτουργούντας Αρχιερείς, τους Κληρικούς και τους λαϊκούς που μετείχαν στην πανήγυρη, τόσο αφ εσπέρας όσο και ανήμερα της πανηγύρεως, ενώ κατόπιν προτροπής του σύντομη προσλαλιά απηύθυνε και ο παριστάμενος Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων κ. Εμμανουήλ Κοκοσάλης.

Στις διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις μετείχε πλειάδα κληρικών και παρέστη πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων, ανήμερα της εορτής, μεγάλος όμιλος προσκυνητών (τέσσερα λεωφορεία) εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, οι οποίοι στη συνέχεια επισκέφθηκαν τις Ιερές Μονές Αγίου Αντωνίου Βροντησίου (Ζαρού) και Παναγίας Παληανής (Βενεράτου).