Η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας

Η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας
Ημερομηνία δημοσίευσης 13.05.2023

Με μεγάλη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια το πρωί της Κυριακής της Σαμαρείτιδος 14 Μαϊου 2023 πανηγύρισε ο μεγαλοπρεπής και καλλιμάρμαρος Ιερός Καθεδρικός Ναός εορτής της Αγίας Φωτεινής στην πόλη της Ιεράπετρας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο. Στο κήρυγμά του, κατά την ώρα του κοινωνικού, αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο και στον αποκαλυπτικό διάλογο του Θεανθρώπου με τη Σαμαρείτιδα, κατά τον οποίο της αποκάλυψε κεφάλαια της ζωής της αλλά και μεγάλες και διαχρονικές αλήθειες, όπως είναι το «ύδωρ το ζων» που ζωογονεί και ξεδιψάζει πνευματικά τον άνθρωπο, αλλά και ο καρδιακός τρόπος προσευχής της «εν πνεύματι και αληθεία λατρείας» του Θεού, που  συμμετέχει όλο το είναι του ανθρώπου και δεν έχει σχέση με συγκεκριμένο τόπο και με την τυπολατρία και την επιφανειακή λατρεία του Θεού.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η μέχρι τότε άπιστη και αμαρτωλή γυναίκα, αφού ομολόγησε τον Ιησού Χριστό στους Σαμαρείτες, κινούμενη από ιεραποστολικό ζήλο, πορεύθηκε σε διάφορα μέρη για να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Κυρίου και κατέστη Ισαπόστολος και Μεγαλομάρτυς, αφού υπέφερε πολυώδυνα βάσανα και στο τέλος παρέδωσε την ψυχή της στον Θεό, όπως και όλη η οικογένειά της που μαρτύρησε για τον Χριστό. Και κατέληξε ως εξής: «Ας στρέψουμε όλοι το βλέμμα της καρδιάς μας προς τον Αναστάντα Κύριο και να τον παρακαλέσουμε να στείλει και στις καρδιές μας το πνευματικό «ύδωρ το ζων» και να μας χαρίζει αγάπη, ειρήνη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, πίστη και όλα τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Αμήν». 

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργίας έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, προϊστάμενος του πανηγυρίζοντος ναού, ο Αιδεσ. Σκευοφύλακας π. Μιχαήλ Ξυδιανός, συνταξιούχος Εφημέριος, ο Αιδ/τος Ιερεύς Γεώργιος Λογκάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ τους ύμνους απέδωσαν θεσπέσια δύο χοροί ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη του Ι. Μ. Ναού Αγ. Γεωργίου και Δ/νή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Ιωάννη Αρώνη και τους ιεροψάλτες του ναού κ. Εμμανουήλ Καραλάκη και κ. Σταύρο Δασκαλάκη, οι οποίοι κατά τη διανομή του αντιδώρου από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο έψαλλαν τις αργές καταβασίες του Πάσχα.

Την πανήγυρη του Ι.Κ.Ν. Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχλιτζανάκη, ο επικεφαλής της Δημοτ. παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» κ. Αργύρης Πανταζής και άλλα μέλη του Δημ. Συμβουλίου, ενώ πλήθος ενοριτών και άλλων ευσεβών χριστιανών προσήλθε και συμμετείχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ακολούθησε καφές και κεράσματα για όλο το εκκλησίασμα στο πάντα φιλόξενο Αρχονταρίκι του ναού.