Η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στον φερώνυμο Ενοριακό Ναό Νέας Ανατολής Ιεράπετρας

Η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στον φερώνυμο Ενοριακό Ναό Νέας Ανατολής Ιεράπετρας
Ημερομηνία δημοσίευσης 09.05.2023

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 η εορτή της Συνάξεως της αγίας κόνεως της εκπορευομένης εκ του τάφου του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναός της Νέας Ανατολής Ιεράπετρας, όπου προσήλθαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής για να τιμήσουν τον προστάτη άγιο της Ενορίας τους. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο. 

Στην ομιλία του στο πολυάριθμο εκκλησίασμα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μίλησε για την προσωπικότητα και την απαράμιλλη προσφορά του αγίου Ιωάννου ως Ευαγγελιστού της αγάπης, ως Θεολόγου, ως επιστηθίου φίλου και Παρθένου και ως «ηγαπημένου» και «Θεοδίδακτου» μαθητή του Κυρίου μας, που με αυταπάρνηση, θυσιαστική αγάπη και ακλόνητη πίστη τον ακολούθηκε ακόμα και στη Σταυρό Του, όπου με τη φράση «Γύναι, ίδε ο υιός σου - Ιδού η μήτηρ σου» ο Ι. Χριστός του ανέθεσε την προστασία της Παναγίας Μητέρας Του, την οποία και διακόνησε μέχρι την ένδοξη κοίμησή της. Ακόμα αναφέρθηκε στη θαυμαστή ανάδυση της κόνεως, του μάννα, από τον τάφο του αγίου και την ένδοξη μετάστασή του. Επίσης ο Σεβασμιώτατος έκανε ιδιαίτερη ανάφορα στη συγγραφή του τέταρτου, εκτενέστερου και θεολογικότερου Ευαγγελίου, του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου, των Καθολικών Επιστολών και του Βιβλίου της Αποκαλύψεως, σημείωσε ότι στη διδασκαλία του πως ο Θεός είναι αγάπη, κι όποιος ζει μέσα στην αγάπη, ζει μέσα στο Θεό, και κατέληξε τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος της ζωής του κήρυττε με τη φράση «τεκνία αγαπάτε αλλήλους», την οποία όλοι μας καλούμαστε να εφαρμόσουμε στη ζωή μας.

Στην Αρχιερατική Θ. Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, Εφημέριος Ι. Κ. Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, ο Αιδεσ. Σκευοφ. π. Μιχαήλ Ξυδιανός, συνταξιούχος Εφημέριος, ο Αιδεσ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας και Αρχιερατ. Επίτροπος Β΄ Αρχιερατικής Περιφερείας, ο Αιδεσ. Οικονόμος π. Αντώνιος Κανάρης, Εφημέριος Ενορίας Καλογέρων, ο Αιδεσ. Οικονόμος π. Ελευθέριος Δαργάκης, Εφημέριος Ενρορίας Μύρτου, ο Αιδεσ. Ιερεύς Εμμανουήλ Προϊστάκης, Εφημέριος της Ενορίας Νέας Ανατολής και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Παρέστησαν ο Yπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, οι  Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής κ. Βασίλειος Ζαχαρόπουλος, ο υποψήφοι Βουλευτές Λασιθίου κ. Ελένη Βλάσση και Κατερίνα Σπυριδάκη, πολλοί ενορίτες και άλλοι πιστοί της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας.