Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα σπηλαιώδη Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου της Ενορίας Λιθινών Σητείας

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα σπηλαιώδη Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου της Ενορίας Λιθινών Σητείας
Ημερομηνία δημοσίευσης 17.01.2023

Την Tρίτη 17 Ιανουαρίου 2023, μνήμη του Οσίου Αντωνίου του Μεγάλου και Καθηγητού της ερήμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους, και στη συνέχεια ιερούργησε στον φερώνυμο σπηλαιώδη παλαιό και ιστορικό ναό, που βρίσκεται στην ομώνυμη τοποθεσία στη θέση «Δάσος» Λιθινών. Προ της ενάρξεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την ειδική ευχή επί τη διασαλεύσει της Αγίας Τραπέζης, ύστερα από την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης, συντήρησης, ανακαίνισης και εξωραϊσμού του πανηγυρίζοντος ναού, συμπεριλαμβανομένων της Αγίας Τραπέζης και του Ιερού Βήματος κατά τα τελευταία έτη.
Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλος αναφέρθηκε στον πολιστή της ερήμου και εραστή της ησυχίας Μεγάλο Αντώνιο, επισημαίνοντας ότι με τα ασκητικά του παλαίσματα ανεδείχθηκε καύχημα των μοναστών, που στήριξε τους Ομολογητές και Μάρτυρες της πίστεώς μας στην Αλεξάνδρεια την περίοδο των διωγμών.

Επίσης, ο Σεβ. αναφέρθηκε στην ιστορία του ναού που ανήγειραν οι ευσεβείς και φιλάγιοι προπάτορές μας σε αυτή την κατάφυτη και μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιοχή της περιφέρειας των Λιθινών και εγκαινιάστηκε από τον μακαριστό Επίσκοπο Ιεροσητείας Αμβρόσιο Σφακιανάκη το έτος 1897, λίγο πριν την απελευθέρωση των Κρυών από τους Τούρκους. Επίσης συνεχάρη τον πολιό Εφημέριο της Ενορίας και Αρχιερατικό Επίτροπο της Ε΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Αιδεσιμώτατο Πρωτ. Αντώνιο Τσαγκαράκη, στον οποίο ευχήθηκε χρόνια πολλά χρόνια και ευλογημένα παρά Κυρίου για την ονομαστική του εορτή, και το περι αυτόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για τις εργασίες συντήρησης του ναού και για τον ένθεο ζήλο που χαρακτηρίζει τη διακονία τους στην ιστορική Ενορία των Λιθινών, στο δε εκκλησίασμα να έχει διαρκώς τις πρεσβείες, την ενίσχυση και την προστασία του Αγίου Αντωνίου. 

Συλλειτούργησαν ο πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ στο αναλόγιο τους ύμνους απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Αρώνης, Δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» και ο κ. Παντελεήμων Μαυροματάκης. ο Εκκλησιάστηκαν αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λιθινών κ. Βασίλειος Γιωργουλάκης.