Ο Σεβ. κ. Κύριλλος συναντήθηκε με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη στη Σητεία.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος συναντήθηκε με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη στη Σητεία.
Ημερομηνία δημοσίευσης 05.08.2022

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Αυγούστου στο Δημαρχείο Σητείας με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, με την οποία συζήτησε διάφορα θέματα συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων της Μητροπόλεως, που άπτονται της αρμοδιότητάς της.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης «Μελέτη Αποκατάστασης Ενετικού Φρουρίου Καζάρμα Σητείας Λασιθίου» ποσού 250.000 ευρώ, μεταξύ Υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμου. Την σύμβαση υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης.

Συμμετείχε επίσης κλιμάκιο του Υπουργείου και ο Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος του ΚΑΣ κ. Γιώργος Διδασκάλου, ο Αντιπεριφεριάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αιλαμάκης, η Πρόεδρος του ΔΣ και εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα πολιτισμού Μαρία Γιαννακάκη, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Νίκος Κουρουπάκης , Νίκος Καραμανωλάκης, Θοδωρής Πατεράκης και άλλοι.

Η μελέτη θα δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης κι αποκατάστασης του κτιρίου – που είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης , αυτό της Καζάρμας  όπως τόνισε ο κ Ζερβάκης.

Η μελέτη χρηματοδοτείται από το περιφερειακό πρόγραμμα Κρήτης προκειμένου τόσο η συγκεκριμένη όσο και άλλες να είναι έτοιμες για την ένταξη των  έργων στην επόμενη προγραμματική περίοδο όπως ανέφερε ο κ Αρναουτάκης

Λαμβάνοντας το λόγο η κ Μενδώνη σημείωσε ότι τόσο η ίδια όσο και το κυβερνητικό κλιμάκιο του υπουργείου βρίσκονται χθες και σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου για να δουν θέματα – όχι προβλήματα κατ’ ανάγκη - αρμοδιότητας του Υπουργείου από το οποίο μπορούν να υποστηριχθούν «προκειμένου να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Όπως είναι πλέον κοινώς αποδεκτό, τα έργα πολιτισμού είναι απολύτως αναπτυξιακά. Διότι λένε ότι τουρισμός μας πάει καλά, για παράδειγμα φέτος, αλλά ο πολιτισμός, κατά κύριο λόγο τα μνημεία, η πολιτιστική κληρονομιά, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία είναι αυτά τα οποία καθιστούν το τουριστικό προϊόν ανταγωνιστικό. Επομένως η όποια παρέμβαση μας έχει καθαρά αναπτυξιακό πρόσημο. Πέρα από αυτό όμως είναι οι ίδιοι οι πόροι από όπου και να προέρχονται, είτε εθνικοί, είτε προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα, είτε προγράμματα που διαχειρίζεται το Υπουργείο ή της περιφέρειας, είναι τα ίδια τα έργα πηγή ανάπτυξης για την περιοχή καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τις χρηματοδοτήσεις κατευθύνεται στις τοπικές αγορές και βεβαίως στα έργα τα οποία τουλάχιστον εκτελούνται με αυτεπιστασία από τοις οικίες εφορίες αρχαιοτήτων, δημιουργούν θέσεις εργασίας. Υπό την έννοια αυτή ο πολιτισμός έχει ένα σαφές αναπτυξιακό πρόσημο».

Μετά την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, η κ Μενδώνη έκανε αυτοψία στο αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας.

 

Πηγή: www.anatolh.com
.