Ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως Σητείας

Ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως Σητείας
Ημερομηνία δημοσίευσης 25.11.2022

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου 2022 ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Νύμφης του Χριστού Αικατερίνης στον φερώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό της πόλεως Σητείας. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο. 

Ο συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, καλωσόρισε και ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, το νεώτερο Μέλος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, για την ευλογητική παρουσία του στην εορτή της πανσόφου Νύμφης του Χριστού Αγίας Αικατερίνης, την οποία, όπως τόνισε οι ευσεβείς, φιλάγιοι και φιλογενείς Σητειακοί πρόγονοί μας επέλεξαν ως προστάτιδα και πολιούχο της πόλεως της Σητείας, και του ευχήθηκε πολύκαρπη και αγλαόκαρπη Αρχιερατεία στην Ι. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Τον προέτρεψε δε να ξεδιπλώσει το ειλητάριο της καρδιάς του και να απευθύνει λόγο παρηγορητικό και εόρτιο στους παρισταμένους πιστούς.

Ο Σεβ. κ. Πρόδρομος ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την πρόσκληση και την αδελφική συμπόρευση τόσα χρόνια στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και με λόγο μεστό, γλαφυρό και ζωντανό αναφέρθηκε στα πολλά χαρίσματα, στην σταθερή πίστη προς τον Νυμφίο Χριστό και στο μαρτύριο της Αγίας Αικατερίνης. Μάλιστα, τόνισε ότι η μνήμη της συμπίπτει με την απόδοση της εορτής των Εισοδίων της Παναγίας κάνοντας λόγο για εισόδια και εξόδια της Αγίας. Εάν η Αγία δεν παρέμενε πιστή, αφοσιωμένη και όρθια στην πίστη προς τον Χριστό δεν θα εισόδευε στην Ουράνια Βασιλεία, κατά την μαρτυρική έξοδό της από αυτόν τον πρόσκαιρο κόσμο. Και αυτό είναι το μήνυμα της εορτής, όπως σημείωσε, να παραμείνουμε όρθιοι και να μην λυγίζουμε ποτέ, όσες μπόρες και αν έρθουν, όσες δυσκολίες, όσες πλημμύρες. Αλλά να στεκόμαστε στα πόδια μας, όπως η μεγαλομάρτυς νύμφη του Χριστού και να γονατίζουμε μόνο μπροστά στον Παντοδύναμο Θεό. Τέλος, ευχήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα χρόνια πολλά και ευλογημένα και οι πρεσβείες της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης να τους συνοδεύουν.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Προηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Πανοσ. Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Θεολόγος Παπαλεβιζάκης, Αδελφός της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου Ρεθύμνης, ο πρωτ. Δημήτριος Τσακπίνης Εφημέριος Πλατανέ, της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και πλειάδα Κληρικών της πόλεως Σητείας και των περιχώρων, ενώ ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης εκτελούσε χρέη τελετάρχη. 

Εκκλησιάστηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής της Σητείας, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρία Γιαννακάκη, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Νίκος Μακρυνάκης, Ελένη Πλατανάκη, Γιώργος Αϊλαμάκης και Γιάννης Παπαδάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου κ. Γιώργος Τσιφετάκης, κ.ά. 

Μετά την Ακολουθία του Εσπερινού οι Σεβ. Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος μετέβησαν στο Σινέ Μινώα της πόλεως Σητείας, όπου παρακολούθησαν παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, του Δημάρχου Σητείας κ. Γιώργου Ζερβάκη, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος κ. Γιώργου Αλεξανδράκη κ.ά εκπροσώπων Αρχών και Φορέων της πόλεως και πλήθους κόσμου, τη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, με αφορμή την εορτή της Αγίας Αικατερίνης.