Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Πνεύματος στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό της πόλης της Ιεράπετρας.

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Πνεύματος στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό της πόλης της Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 13.06.2022

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής της Πεντηκοστής 12 Ιουνίου 2022 ο Εσπερινός της εορτής του Αγίου Πνεύματος στον ομώνυμο παρεκκλήσιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται δυτικά της πόλης της Ιεράπετρας. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο του προαύλιο του ναού.

Στην επίκαιρη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Άγιο Πνεύμα, σημειώνοντας ότι την επόμενη ημέρα της Πεντηκοστής, όπως σε κάθε μεγάλο γεγονός, τιμούμε το πρόσωπο που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο. Ο Παράκλητος κατήλθε «εν είδει πυρίνων γλωσσών» και επιφοίτησε στους Αποστόλους και από τότε παραμένει στην Εκκλησία, συνεχίζοντας το απολυτρωτικό έργο του Αναληφθέντος Κυρίου μας Ι. Χριστού. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, κατά την οποία με την επίκληση της Χάριτος του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος ο Ιερέας επιτελεί τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας. Όπως τόνισε το Πανάγιο Πνεύμα συνέχει και «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας», η οποία είναι Εκκλησία μετανούντων που ζητούν το έλεος του Θεού και όχι Εκκλησία σεσωσμένων και αυτοδικαιωμένων. Επίσης αναφέρθηκε σε σύχρονους αγίους που κατάφεραν να εμφολεύσουν μόνιμα μέσα τους το Άγιο Πνεύμα, και παρότρυνε να παρακαλέσουμε κι εμείς το «Πνεύμα της αληθείας» να έλθει να «σκηνώσει» μέσα στην καρδιά μας και να μας καθαρίσει από τους ρύπους της αμαρτίας, ώστε η αύρα του να δροσίζει, να ενισχύει, να φωτίζει και να αγιάζει τη ζωή μας.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν μέρος έλαβαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Προϊστάμενος του Ι. Μ. Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας και Αρχιερ. Επίτροπος Α΄ Αρχιερ. περιφέρειας, ο Αιδεσ/τος Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας και Αρχιερ. Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. περιφέρειας, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης, Προϊστάμενος του Ι. Κ. Ναού Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας, ο Αιδεσ. Ιερεύς Ελευθέριος Δαργάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μύρτου, ο Αιδεσ. Ιερεύς Εμμανουήλ Προϊστάκης, Εφημέριος της Ενορίας Νέας Ανατολής, και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστη πλήθος ευσεβών χριστιανών της περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν oι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και κ. Κων/νος Αστροπεκάκης και η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ιεράπετρας «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχλιτζανάκη.

Μετά την απόλυση ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον παριστάμενο Αντιδήμαρχο Ιεράπετρας, αρμόδιο στον τομέα καθαριότητας, κ. Αστροπεκάκη, για την καθαριότητα και τον εξωραϊσμό των χώρων πλησίον του πανηγυρίζοντος ιστορικού ναού.