Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Εφραίμ στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Ζάκρου Σητείας.

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Εφραίμ στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Ζάκρου Σητείας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 26.04.2022

Μέσα στη λαμπρότητα και την αναστάσιμη ατμόσφαιρα της πασχάλιας περιόδου το απόγευμα της Τετάρτης 4 Μαΐου 2022 ο  Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού της εορτής της μνήμης του Αγίου ενδόξου Οσιομάρτυρος Εφραίμ του θαυματουργού στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Ζάκρου Σητείας, όπου ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον βίο, τα φρικτά βασανιστήρια που υπεβλήθη από τους Οθωμανούς κατακτητές στην Ιερά Μονή της Νέας Μάκρης Αττικής και στην ανεύρεση του ιερού σκηνώματος του νεοφανούς αγίου, 550 χρόνια μετά το μαρτύριό του. Επίσης, ο Σεβ. τόνισε ότι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, όπου η πίστη μας πολλές φορές κλονίζεται και οι ώμοι μας δεν μπορούν να σηκώσουν τον σταυρό της αρρώστειας, του πόνου, των πειρασμών και των θλίψεων, ο φιλεύσπλαγχνος Θεός οικονόμησε και φανερώθηκαν μεγάλοι και θαυματουργοί άγιοι, όπως ο τιμώμενος Άγιος Εφραίμ, που καθίσταται συγκυρηναίος στην άρση του Σταυρού μας. Και η καλύτερη τιμή των Αγίων είναι η μίμησή τους, γι’ αυτό και η Εκκλησία μας τους προβάλλει ως οδοδείκτες πορείας και παρακινεί στην κατά δύναμη ακολουθία στα θεοφιλή ίχνη τους, ευχήθηκε δε σε όλο το εκκλησίασμα να έχει την ευλογία και τις πρεσβείες του αγίου Οσιομάρτυρος Εφραίμ του θαυματουργού προς τον Αναστάντα Κύριό μας.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος o Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Προηγούμενος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο συνταξ. Εφημέριος της Ενορίας Ζάκρου Αιδεσ. πρωτ. Πολύκαρπος Ζουριδάκης, ο Αιδεσ. Πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Ε΄ Αρχιερατ. Περιφέρειας και Εφημέριος της Ενορίας Λιθινών, ο Αιδεσ. Πρωτ. Σπυρίδων Ρελάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Δ΄ Αρχιερατ. Περιφέρειας και Εφημέριος της Ενορίας Παλαικάστρου, ο Αιδεσ. Ιερεύς Νεκτάριος Παθιάκης, Εφημέριος της Ενορίας Ζάκρου, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Παρέστησαν πολλοί ενορίτες και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Αϊλαμάκης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Κωνσταντίνος Κεκερίδης.