Κυριακή της Πεντηκοστής στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Καλού Χωριού Μερ/λου.

Κυριακή της Πεντηκοστής στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Καλού Χωριού Μερ/λου.
Ημερομηνία δημοσίευσης 12.06.2022

Με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε την Κυριακή 12 Ιουνίου 2022 η εορτή της Πεντηκοστής στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας. Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα μεγαλοπρεπή και δεσπόζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Καλού Χωριού Μεραμβέλλου, ο οποίος ξεκίνησε να ανεγείρεται το έτος 1953, ολοκληρώθηκε μετά από είκοσι χρόνια και εγκαινιάσθηκε το έτος 1975.

Στο σύντομο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο αγιοπνευματικό γεγονός της Πεντηκοστής στο Υπερώο και στην κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, σημειώνοντας ότι την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας ως Σώματος Χριστού, αφού ο Θεάνθρωπος είναι η κεφαλή του Σώματος και εμείς οι βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδος τα μέλη. Ο Χριστός μας, μετά την Ανάληψή του και την καθεδρία του στα δεξιά του Πατρός, πιστός στις υποσχέσεις του στέλνει τον Παράκλητο, το Πανάγιο Πνεύμα στους Μαθητές. Οι Μαθητές έτσι ενώνονται με τον Θεάνθρωπο και Αναστημένο Χριστό και γίνονται Μέλη του θεανθρώπινου Σώματός του και μετέχουν στο άκτιστο Φως. Έτσι όσοι ενώνονται τώρα με τον Χριστό υπερβαίνουν τον θάνατο. Και κατά την Πεντηκοστή αποκαλύφθηκε όλη η αλήθεια και η Εκκλησία έγινε σώμα Χριστού, και ο Χριστός ήρθε εν Αγίω Πνεύματι. Η ανθρώπινη φύση του Χριστού επανέρχεται πλέον στην Εκκλησία και είναι η ημέρα της ιδρύσεως της Εκκλησίας, γιατί ολόκληρος ο Χριστός με την ανθρώπινη φύσή του βρίσκεται σε κάθε πιστό και κατοικεί μέσα μας. Γιαυτό λέγεται και τελευταία και μεγάλη εορτή, κατέληξε ο Σεβ.  

Ακολούθως ο Σεβ. προέστη της Ακολουθίας του Εσπερινού της Γονυκλισίας και ανέγνωσε κατά την τάξη τις τρεις Ευχές της Γονυκλισίας, και στο τέλος ευχήθηκε εγκάρδια στο εκκλησίασμα χρόνια πολλά, με τη χάρη, τον φωτισμό και την εξ ύψους αναγεννητική δύναμη του «πάντα χορηγούντος» Παναγίου Πνεύματος, με την κάθοδο του οποίου γνωρίζουμε ότι ο Θεός είναι Τριαδικός.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην ακολουθία του Εσπερινού της Γονυκλισίας μετείχαν ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδεσιμολ. Εφημέριος της Ενορίας Οικονόμος π. Θεολόγος Καλαφατάκης και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάστηκαν πολλοί ευσεβείς Καλοχωριανοί, ανάμεσά τους και ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αγίου Νικολάου Εκπαιδευτικός κ. Αντώνης Μαυρής.