Σεμνοπρεπώς γιορτάστηκε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η επέτειος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας στη Σητεία. Χειροθεσία νέου Αναγνώστου.

Σεμνοπρεπώς γιορτάστηκε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η επέτειος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας στη Σητεία. Χειροθεσία νέου Αναγνώστου.
Ημερομηνία δημοσίευσης 26.03.2021

Μέσα σε κλίμα ιερής συγκίνησης και με την τήρηση όλων των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων για την διασπορά του κορωνοϊού πανηγύρισε ο μεγαλοπρεπής Ιερός ενοριακός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Σητείας και εορτάστηκε η επέτειος της Ελληνικής Επάναστασης του 1821 και της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. 

Το εσπέρας της 24ης Μαρτίου 2021 τελέσθηκε στον ως άνω ναό ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, κατά την οποία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. 

Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος ανέλυσε το Απολυτίκιο της εορτής «Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον...» αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η 25η Μαρτίου είναι ημέρα ορόσημο, αφού θεωρείται η απαρχή για την απόκτηση της εθνικής μας ελευθερίας, φέτος που συμπληρώνονται διακόσια ακριβώς χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1281. Είναι όμως και ημέρα πού περισσότερο καλεί όλους εμάς τους πιστούς, οι οποίοι βλέπουμε το βάθος των γεγονότων, όχι απλώς να θυμηθούμε κάτι ή να παραδειγματιστούμε από κάτι, αλλά να συμμετάσχουμε στο σπουδαιότερο γεγονός που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία: τη σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού μέσα στην αγιασμένη γαστέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Κι αν η μία γιορτή είναι σημαντική, λόγω της απαρχής της εθνικής μας ελευθερίας, η άλλη, του Ευαγγελισμού, είναι σπουδαιότατη εορτή, λόγω της απαρχής της υπαρξιακής και αίωνιας σωτηρίας μας.

Και τα λόγια του Απολυτικίου της εορτής μας υποδεικνύουν τον τρόπο που πρέπει να στεκόμαστε απέναντι στην Θεοτόκο, γιατί πρέπει να την τιμάμε ως Θεοτόκο, ποιο είναι το προαιώνιο μυστήριο που φανερώνεται με τον Ευαγγελισμό της, πως ενεργείται η ανακεφαλαίωση της ανθρώπινης σωτηρίας και ότι όλα αυτά τα σωτηριώδη για τον άνθρωπο γεγονότα λαμβάνουν χώρα σήμερον».

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής ο Σεβ. κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον κ. Ιωάννη Πορταράκη, ο οποίος κατάγεται από ιερατικές οικογένειες, προσφωνώντας τον κατάλληλα και ευχόμενος η χάρις του Κυρίου μας με τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου της Ευαγγελίστριας, που από παιδί υπηρετεί, να τον στηρίζουν στη νέα του διακονία μέσα στην Εκκλησία μας και σύντομα να τον αξιώσουν της μεγάλης χάριτος και δωρεάς της ιερωσύνης.

Στη συνέχεια προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία. Αντί κηρύγματος αναγνώστηκε η ειδική Εγκύκλιος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης για την επέτειο των διακοσίων ετών από την Εθνική μας Παλιγγενεσία. 

Ακολούθησε η καθιερωμένη Δοξολογία για την Εθνική μας Επέτειο, στην οποία έλαβαν μέρος ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης, Αντιδήμαρχοι, επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων και οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Γ. Ζερβάκης, ο οποίος με γλαφυρότητα, σαφήνεια και περιεκτικότητα σκιαγράφησε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σε όλη την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, τον σπουδαίο ρόλο των ηρώων, του Κλήρου και του απλού Λαού, των επαναστατών, της Φιλικής Εταιρίας και των Φιλελλήλων στο μεγάλο αυτό και μοναδικό για την παγκόσμια ιστορία γεγονός. 

Ακολούθησε, παρά τις αντίξοοες καιρικές συνθήκες, Τρισάγιο στη μνήμη των υπέρ πίστεως και πατρίδος ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην κεντρική πλατεία Σητείας και η κατάθεση στεφάνων.

Οι Ακολουθίες μεταδόθηκαν ζωντανά από τον ιστοχώρο της Ιεράς Μητροπόλεως στον παγκόσμιο ιστό, www.imis.gr.