Πανηγύρισε το Επισκοπικό Παρεκκλήσιο του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου Ιεράπετρας.

Πανηγύρισε το Επισκοπικό Παρεκκλήσιο του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 08.10.2021

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε η σεπτή μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου και των συν αυτώ 98 Οσίων Θεοφόρων Πατέρων στο ομώνυμο πανηγυρίζον Επισκοπικό Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, στην πόλη της Ιεράπετρας, όπου τέθηκε σε προσκύνηση το φυλασσόμενο απότμημα από την Κάρα του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου προς ευλογία και αγιασμό των ευλαβών ενοριτών και ευσεβών προσκυνητών.

Ανήμερα της πανηγύρεως, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο. ομιλία του ο Σεβ. αναφέρθηκε στον βίο των συνολικά 99 Οσίων συνασκητών και στην πορεία τους μέχρι να καταλήξουν στα νότια του Νομού Χανίων, στο σπήλαιο του Αζωγυρέ Σελίνου, όπου ασκήτευσαν οι 98, εκτός από τον Όσιο Ιωάννη που αναζήτησε περισσότερη ησυχία και μόνωση στα βόρεια παράλια των Χανίων, στην περιοχή του Γουβερνέτου Ακρωτηρίου. 

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος σημείωσε ότι ο Όσιος Ιωάννης ο Ερημίτης και οι συν αυτώ 98 Όσιοι Θεοφόροι Πατέρες, των οποίων η τιμή μεταφέρθηκε στην Ανατολική Κρήτη από τον μακαριστό Επίσκοπο Ιεράς και Σητείας Φιλόθεο Μαζοκοπάκη, απαρνήθηκαν τις κοσμικές απολαύσεις και «εν ερημίαις πλανώμενοι και όρεσι και σπηλαίοις και ταις οπαίς της γης» αφιέρωσαν εξ ολοκλήρου τη ζωή τους στο Θεό. Επίσης, αναφέρθηκε στην κοινή οσιακή κοίμηση των 98 συνασκητών του Οσίου Ιωάννου όταν εκείνος δέχθηκε το βέλος του τόξου του κυνηγού, και υπογράμμισε την αξία του ασκητικού φρονήματος και της εδραίας πίστης προς το Σωτήρα Χριστό, ευχήθηκε δε σε όλο το εκκλησίασμα τις πρεσβείες, τη σκέπη και τη βοήθεια του Οσίου Ιωάννου και των 98 συνασκητών του, προτρέποντας να αποτελέσουν φωτεινό φάρο και οδοδείκτες πορείας στη ζωή όλων μας. 

Πριν την Απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των Προκατόχων του μακαριστών Μητροπολιτών Φιλοθέου Α΄, Φιλοθέου Β΄ και Ευγενίου, των οποίων οι τάφοι βρίσκονται στην κρύπτη κάτω από το Ιερό Βήμα του πανηγυρίζοντος παρεκκλησίου.

Κατά την ακολουθία του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, ο Πανοσιολ. Εφημέριος του Ι. Κ. Ναού της Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας Αρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης και οι Αιδεσ/τοι Αρχιερατικοί Επίτροποι της Α΄ και Β΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος και Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, καθώς και ο Ιεροδ. π. Τίτος Ματαλλιωτάκης, ενώ τους ύμνους της πανηγύρεως απέδωσαν ηδύμολπα ο Δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, Πρωτοψάλτης κ. Ιω. Αρώνης και οι Ιεροψάλτες της Ενορίας του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής, στο Αρχονταρίκι της οποίας προσφέρθηκε κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα.