Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό. Αποκατάσταση του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου  στον Ξερόκαμπο Σητείας από τον εφοπλιστή Θ. Μαρτίνο με πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό. Αποκατάσταση του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου  στον Ξερόκαμπο Σητείας από τον εφοπλιστή Θ. Μαρτίνο με πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.
Ημερομηνία δημοσίευσης 13.10.2021

Το πρωί της Τρίτης 13 Οκτωβρίου 2021 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος μαζί με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελος Τουρνά και τον Δήμαρχο Σητείας κ. Γεώργιο Ζερβάκη επισκέφθηκαν για επιτόπια αυτοψία τις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό της Δευτέρας 12.10.2021 με επίκεντρο την υποθαλάσσια περιοχή της ΝΑ της Ζάκρου Σητείας, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ειδικότερα επισκέφθηκαν τον κατεδαφισμένο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Ξερόκαμπο της Ενορίας Ζήρου και τη Ζάκρο, όπου τους υποδέχθηκαν αντίστοιχα η κ. Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ζήρου και ο κ. Κων/νος Κεκερίδης, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ζάκρου και συζήτησαν με τους κατοίκους.

Την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου της Ενορίας Ζήρου στην περιοχή Ξερόκαμπος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου ο εφοπλιστής και Μέγας Ευεργέτης κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, ο οποίος αποδέχθηκε σχετική πρόταση του συντοπίτη μας Υπουργού κ. Πλακιωτάκη και θα αποκαταστήσει πλήρως τον εν λόγω ιστορικό και εμβληματικό ναό, που αποτελεί τον μοναδικό του οικισμού του Ξεροκάμπου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε από καρδιάς τον εφοπλιστή κ. Θανάση Μαρτίνο, για την ευαισθησία και την άμεση ανταπόκρισή του, ώστε πολύ σύντομα ο Ξερόκαμπος να έχει και πάλι προς χρήση τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, που αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους ντόπιους κατοίκους αλλά και για τους πολλούς επισκέπτες της περιοχής κατά τους θερινούς μήνες. Επίσης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Σητειακό Υπουργό κ. Πλακιωτάκη για τα ευχάριστα νέα και το ωραίο δώρο που χάρη στις πάντοτε συντονισμένες ενέργείες του ο φιλογενής Μέγας Δωρητής και Ευεργέτης κ. Μαρτίνος χάρισε στους κατοίκους της περιοχής και ευχήθηκε η χάρη του Αγίου Νικολάου να τους ενισχύει στα πολυεύθυνα καθήκοντά τους. Τέλος, τόνισε ότι όλοι πρέπει εν ενί στόματι και μιά καρδία να δοξολούμε τον Θεό που παρόλο το πρωτοφανές για τα χρονικά μέγεθος του σεισμού δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα ούτε είχαμε άλλες υλικές ζημιές σε ναούς, οικίες και επιχειρήσεις της περιοχής.

Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο Σητείας, στην οποία συμμετείχαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελος Τουρνάς και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκης μετέφερε τη άμεση, πλήρη και αποτελεσματική στήριξη της Κυβέρνησης και την αρωγή του κρατικού μηχανισμού στους πληγέντες από τους σεισμούς.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελος Τουρνάς υπογράμμισε την υποχρέωση της Πολιτείας να δρομολογήσει τις διαδικασίες για να γίνουν οι απαραίτητες αυτοψίες από κλιμάκια μηχανικών στα δημόσια κτίρια, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ζημιές και να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης εξήρε τα γρήγορα αντανακλαστικά της Πολιτείας, όπως μαρτυρεί η άμεση έλευση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας στη Σητεία, και τόνισε ότι, μετά από τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια, στόχος είναι να γίνει ενδελεχής έλεγχος όλων των κτιρίων.