Ο Σεβ. κ. Κύριλλος στην πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ναού Ηρακλείου Αγίου Μηνά Ηρακλείου.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος στην πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ναού Ηρακλείου Αγίου Μηνά Ηρακλείου.
Ημερομηνία δημοσίευσης 11.11.2021

Πάνδημα και πανηγυρικά, αλλά με την αυστηρή τήρηση όλων των ισχυόντων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοιού, εορτάσθηκε το διήμερο 10 και 11 Νοεμβρίου 2021 η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, Προστάτου και Πολιούχου της πόλεως του Ηρακλείου, στον φερώνυμο Μητροπολιτικό Ναό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και έδρα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

Κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος. Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής, Πέμπτης 11 Νοεμβρίου 2021, τελέσθηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. Παρέστησαν συμποροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων κ. Ειρηναίος, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος ως Καθηγητής της Εκκλησιαστικής ιστορίας αναφέρθηκε με λόγο επιστημονικό και τεκμηριωμένο στον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας κατά την  Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την Εθνική Παλιγγενεσία

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης κ. Ειρηναίου και με τη συμμετοχή όλων των παρισταμένων Αρχιερέρων, υπέρ αναπαύσεως πάντων των υπέρ της πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένων και πεσόντων, εξ αφορμής της συμπληρώσεως διακοσίων (200) ετών από της ενάρξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 και της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Ακολούθησε με πάνδημη συμμετοχή των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και πολλών ευσεβών χριστιανών και με την τήρηση όλων των ισχυόντων μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, σύντομη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Αγίου Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Ηρακλείου.

Στην Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν Πρωτοσύγκελλοι, Ηγούμενοι Μονών και κληρικοί, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλειος Λαμπρινός, Βουλευτές του Ν. Ηρακλείου, οι εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων καί συλλόγων, εκπρόσωποι των Αρχών, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και πολλοί πιστοί από όλη την Κρήτη.