Ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός  στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Βαϊνιάς Ιεράπετρας.

Ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός  στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Βαϊνιάς Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 10.11.2021

Με ξεχωριστή λαμπρότητα και με την τήρηση των ισχυόντων μέτρων για προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάτης 10 Νοεμβρίου 2021 η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής της μνήμης του Αγίου Μηνά στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της Βαϊνιάς Ιεράπετρας, κατά την οποία χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο και το μαρτύριο του αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά στην Αίγυπτο κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού και του Μαξιμιανού. Όπως σημείωσε, ο Άγιος Μηνάς, αν και ανώτερος αξιωματικός στον Ρωμαϊκό στρατό, απαρνήθηκε την ιδιότητά του για να μην διώκει τους χριστιανούς και διέφυγε σε παρακείμενο όρος, όπου ασκήτευε και σε ηλικία πενήντα περίπου ετών με παρρησία ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό, με συνέπεια να υποστεί αλλεπάληλα βασανιστήρια, μέχρι που τον έσυραν γυμνό και κατακρεουργημένο πάνω σε μεταλλικά αγκάθια, όμως ο Χριστός τον ενδυνάμωνε και τον κράτησε ασινή για να υπομένει τις πληγές, ώσπου τελικά τον αποκεφάλισαν. 

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος τόνισε ότι «Τοις αγίοις τοις εν τη γη Αυτού, εθαυμάστωσε ο Κύριος», και αναφέρθηκε στο μεγάλο θαύμα του Αγίου Μηνά το 1826 μ.Χ. στο Μεγάλο Κάστρο, το Ηράκλειο, πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη σφαγή των χριαστιανών και του Μητροπολίτου Κρήτης Γερασίμου και πέντε Επισκόπων της νήσου, μεταξύ των οποίων και του Επισκόπου Σητείας Ζαχαρίου, στον περίβολο του Μητροπολιτικού Ναού του Ηρακλείου. Τότε οι Τούρκοι του Ηρακλείου σχεδίαζαν να προβούν σε νέα σφαγή των Χριστιανών πάλι στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά την ημέρα του Πάσχα, όμως ο άγιος εμφανίσθηκε ως καβαλάρης με το ξίφος του και οι Τούρκοι ακούγοντας τα ποδοβολητά του αλόγου τράπηκαν σε φυγή και οι πολύπαθοι Χριστιανοί του Ηρακλείου σώθηκαν από τη νέα σφαγή. Επίσης υπογράμμισε ότι στο σύχρονο και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, που παρά τα πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα του ανθρώπου παραμένει το υπαρξιακό κενό στον εσωτερικό και ψυχικό κόσμος του, ο άγιος μάς διδάσκει να είμαστε σταθεροί στην πίστη μας, να έχουμε αγάπη προς τον συνάνθρωπο και να τιμούμε τους αγίους, όπως έκαναν οι ευσεβείς πρόγονοί μας, οι οποίοι ανήγειραν τον περικαλλή τούτο ναό προς τιμήν του αγίου Μηνά και δεσπόζει στον κάμπο της Ιεράπετρας.   

Τέλος πρότρεψε όλοι να κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ της καρδίας μας και να προσκνυνήσουμε τη εικόνα του αγίου Μηνά, παρακαλώντας τον να σκέπει και να περιφρουρεί όλους, αποτελώντας φωτεινό φωτοδότη πορείας.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν μέρος ο Εφημέριος της Ενορίας Μακρυλιάς Σκευοφύλακας π. Ανδρέας Χατζάκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας και Αρχιερ. Επίτροπος της Β΄ Αρχιερ. περιφέρειας Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Βαϊνιάς Σκευοφύλακας π. Γεώργιος Γιανναδάκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Νέας Ανατολής π. Εμμανουήλ Προϊστάκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Ανατολής π. Ματθαιος Πατεράκης και ο Διάκονος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης, και παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, η Αντιδήμαρχος κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βαϊνιάς κ. Χρυσοβαλάντης Λιανάκης, η Πρόεδρος κ. Χρυσούλα Νεοφώτιστου και τα Μέλη του Δ.Σ. Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Βαϊνιάς, αρκετοί Βαϊνιώτες και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού.

Μετά το πέρας της ακολουθίας προσφέρθηκε παραδοσιακό κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα στο προαύλιο του ναού από τα Μέλη του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Βαϊνιάς.