Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Οσίας Πελαγίας στην Παχεία Άμμο Ιεράπετρας.

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Οσίας Πελαγίας στην Παχεία Άμμο Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 08.10.2021

Το απόγευμα της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου 2021 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού για την εορτή της Οσίας Πελαγίας στο ομώνυμο πανυρίζον εξωκκλήσιο της Ενορίας Παχείας Άμμου Ιεράπετρας δίπλα στον μινωικό αρχαιολογικό χώρο των Γουρνιών.

Μετά την ευλόγηση των άρτων και πριν την Απόλυση του Εσπεριού ο Σεβ. μίλησε κατάλληλα για τη ζωή και το βίο της Οσίας Πελαγίας, επισημαίνοντας τη δύναμη της μετάνοιας στη ζωή μας. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Οσία Πελαγία αποφάσισε να αλλάξει ζωή. Και αυτό δεν έγινε μαγικά, όπως θέλουμε εμείς οι σύγχρονοι χριστιανοί να γίνονται όλα στη ζωή μας. Μεταστράφηκε και από πόρνη έγινε Οσία, γιατί ήθελε, γιατί ελεύθερα επιθυμούσε να αλλάξει τρόπο ζωής, γιατί την επισκέφτηκε η χάρις του Θεού μέσω του αγιασμένου Επισκόπου Νόννου, ο οποίος την κατήχησε και την βάπτισε. Και έκτοτε πέρασε από την πολυτέλεια και την χλιδή στην απλότητα και την πενία, από τη δημοσιότητα στην αφάνεια, από την κοσμική και τρυφηλή ζωή στον μονήρη βίο, από δούλος των ανθρώπινων παθών κατάφερε να κυριεύσει στα ανθρώπινα πάθη και τις αδυναμίες. Από την πατρίδα της την Αντιόχεια ξενιτεύτηκε εκούσι μακρυά στα Ιεροσόλυμα στο Όρος των Ελαιών. Από γυναίκα υποδουλωμένη στα σαρκικά πάθη και τις αδυναμίες, προσποιήθηκε τον άνδρα σε όλη της την υπόλοιπη ζωή για να ζήσει ως μοναχός με ταπείνωση, με μετάνοια, με δάκρυα, με προσευχές, με νηστεία και άσκηση και να κερδίσει τον ποθεινή πατρίδα, τον Παράδεισο της αληθινής τρυφής. Αυτή είναι η δύναμη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, αυτή είναι η πίστη μας, αυτή είναι η δύναμη της μετάνοιας. Εκεί που περισσεύει η αμαρτία να υπερπερισσεύει η χάρις κατά τον Απόστολο Παύλο. Γιατί καμία αμαρτία, κανένα πάθος, καμία ανθρώπινη αδυναμία δεν ξεπερνά την χάρη και το έλεος του Θεού». 

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Παν/τος Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Φανερωμένης και Εφημέριος Παχείας Άμμου Αρχιμ. Παϊσιος Δερμιτζάκης, ενώ συμπροσευχήθηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παχείας Άμμου κ. Γεώργιος Ραπάνης, τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.