Με τη δέουσα λαμπρότητα τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας των Λιθινών.

Με τη δέουσα λαμπρότητα τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας των Λιθινών.
Ημερομηνία δημοσίευσης 08.09.2021

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή ευλαβών χριστιανών από όλη τη Μητροπολιτική περιφέρεια τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 7 Σεπτεμβρίου 2021 ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου στον ιστορικό μεταβυζαντινό Ναό της Παναγίας των Λιθινών Σητείας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας των Λιθινών.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε το πλήθος των προσφερομένων άρτων και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Σεβ. αναφέρθηκε στο νόημα της μεγάλης και πρώτης Θεομητορικής εορτής του εκκλησιαστικού έτους, όπως συμπυκνώνεται στο Απολυτίκιο της εορτής «Η Γέννησίς σου, Θεοτόκε, χαρά εμήνυσεν πάση τη οικουμένη…». Όπως σημείωσε, η Γέννηση της Θεοτόκου έδωσε χαρά σ’ όλη την οικουμένη αλλά και στον ουρανό για την γέννηση εκείνης που έγινε η αιτία της διανοίξεως των κλειστών θυρών του Παραδείσου, και ιδιαίτερα στους γονείς της, τους αγίους προπάτορες Ιωακείμ και Άννα. Σε προχωρημένη ηλικία εισακούστηκαν οι πολλές και θερμές προσευχές τους και είδαν τη λύση της στειρότητας στο πρόσωπο της Αειπαρθένου Μαρίας, η οποία με την ελεύθερη συγκατάθεσή της κατέστησε δυνατή η πραγματοποίηση του σχεδίου του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου και έγινε συνυπουργός στο μέγα μυστήριο της σαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού. 

Επίσης ο Σεβ. κ. Κύριλλος τόνισε ότι η ανάμνηση της γέννησης της Θεοτόκου στην αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η σωτηρία του ανθρώπου προϋποθέτει τη συνεργασία του με τον Θεό, προέτρεψε δε όλοι να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε την Παναγία μας στην υπακοή Της στο θέλημα του Θεού, στην καθαρότητα και στην ταπεινότητά της, και κλίνοντας γόνυ καρδίας ενώπιον της χαριτόβρυτης εικόνας της, που αποτελεί σπουδαίο εκκλησιαστικό κειμήλιο του 14ου αι. και κοσμεί, περιφρουρεί και αρωματίζει μυστικά με τη χάρη και την ευλογία της τον πανηγυρίζοντα ναό, να την παρακαλέσουμε να σκέπει, να περιφρουρεί και να είναι βοηθός στις θλίψεις και στις ποικίλες δοκιμασίες του βίου και στον καθημερινό πνευματικό μας αγώνα.

Λόγω των προληπτικών μέτρων της Πολιτείας για την προστασία από τη διάδοση της πανδημίας του κορωνοϊού δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία της ιεράς εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της ιστορικής κωμοπόλεως των Λιθινών.

Μετά τον Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής τελέσθηκε η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και στη συνέχεια αγρυπνία στον παλαιό και κατάγραφο Ναό της Παναγίας.

Στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και αρκετοί Εφημέριοι, ενώ, παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Σητείας κ.κ. Νικόλαος Μακρυνάκης και Ιωάννης Παπαδάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Eντεταλμένος σε θέματα Πρωτογενή Τομέα. Ν. Λασιθίου κ. Γεώργιος Τσιφετάκης και πολλοί πιστοί από την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον covid–19 ανέμεναν υπομονετικά να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα της Θεοτόκου.