Με λαμπρότητα η πανήγυρη του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας-Χειροθεσία Πνευματικού.

Με λαμπρότητα  η πανήγυρη του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας-Χειροθεσία Πνευματικού.
Ημερομηνία δημοσίευσης 30.05.2021

Μέσα στην πανηγυρική ατμόσφαιρα του Πεντηκοσταρίου, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και με την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού πανηγύρισε την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 30 Μαΐου 2021 ο μεγαλοπρεπής, περικαλλής και εμβληματικός για τη σύγχρονη πόλη της Ιεράπετρας Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής.

Ανήμερα της πανηγύρεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.

Στην από στήθους και εμπνευσμένη ομιλία του, αμέσως μετά το Ευαγγελικό ανάγνωσμα, ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε και ανέλυσε τα υψηλά νοήματα της περικοπής της ημέρας από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, που περιγράφει τη συνάντηση και τον διάλογο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στο φρέαρ του Ιακώβ με τη Σαμαρείτιδα.  Όπως σημείωσε, το «ύδωρ το ζων» είναι η Χάρη του Θεού που ξεδιψά και αναγεννά τις διψασμένες ψυχές, καθώς η Χάρη του Αγίου Πνεύματος καθαρίζει, όπως το νερό τις πνευματικές ακαθαρσίες και δροσίζει από τον λίβα των αμαρτιών. Ο Σεβασμιώτατος υπογράμισε ότι ο Θεάνθρωπος αποκαλύπτει στην Σαμαρείτιδα ότι: «Ο Θεός είναι πνεύμα», δηλ. λατρεύεται με τη δύναμη του Πνεύματος που φανερώνει την αλήθεια, πέρα από τόπους και τύπους, και κατέληξε: «Ο Ιησούς Χριστός απευθύνεται σε όλον τον κόσμο, δέχεται να συζητά με εθνικούς και απκαλύπτει στην Σαμαρείτιδα το παρελθόν της. Και η πρώην αμαρτωλή γυναίκα, η Σαμαρείτιδα, που αποτελεί μια προτύπωση ότι όλη η ανθρωπότητα διψά για τη λύτρωση, μετατρέπεται σε Ευαγγελίστρια, Ισαπόστολο και  Μεγαλομάρτυρα Φωτεινή, που μαζί με τα αδέλφια και τα παιδιά της αγιάζει και μαρτυρεί για τον Χριστό». 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος χειροθέτησε σε Πνευματικό τον Πανοσιολ/το Αρχιμ. Φιλόθεο Δοργιάκη και του ευχήθηκε «να είναι πάντοτε άξιος και να τον συνοδεύει η Χάρη του Αναστάντος Κυρίου μας Ιησού Χριστού με τις πρεσβείες της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, τον ναό της οποίας υπηρετεί ο ίδιος παιδιόθεν ως ιερόπαις, και κατόπιν  ως Κληρικός, αλλά διακόνησαν και οι μακαριστοί γονείς του, για να νουθετεί και να καθοδηγεί ως Εξομολόγος στην εν Χριστώ ζωή τους ενορίτες, μαζί με τον π. Πορφύριο».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και οι Εφημέριοι του ναού Πανοσιολ/τοι Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης και Φιλόθεος Δοργιάκης, καθώς και ο Ιερολ. Διάκονος Τίτες Ματαλλιωτάκης, ενώ παρέστησαν πολλοί πιστοί, κυρίως στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος ναού,  ανάμεσα στους οποίους ήταν και η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ιεράπετρας κ. Κων/νος Αστροπεκάκης και ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στον Δήμο Ιεράπετρας κ. Αντώνιος Πετράς. 

Μετά τη διανομή του αντιδώρου από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, προσφέρθηκε κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα έξω από το Αρχονταρίκι του πανηγυρίζοντος ναού.