Λαμπρή η πανήγυρη της Ιεράς Μονής Παναγίας Εξακουστής Μαλλών Ιεράπετρας.

Λαμπρή η πανήγυρη της Ιεράς Μονής Παναγίας Εξακουστής Μαλλών Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 08.09.2021

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 η εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών Ιεράπετρας.
Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε περιστοιχούμενος από Εφημερίους της περιοχής, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους στον αύλειο χώρο της Μονής. 

Στην ομιλία του, με λόγο απλό και μεστό, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στα μηνύματα της μεγάλης Θεομητορικής εορτής, επισημαίνοντας ότι η εορτή της γεννήσεως της Θεοτόκου είναι ημέρα παγκοσμίου χαράς και ευλογίας, αφού από την Παναγία Μαρία λίγο αργότερα «ανέτειλεν ο Ήλιος της δικαιοσύνης». Όπως σημείωσε ο Θεός εισήκουσε τις προσευχές των ηλικιωμένων γονέων της, των Αγίων Προπατόρων Ιωακείμ και Άννας και γεννήθηκε η Αειπάρθενος Μαρία, την οποία σε ηλικία μόλις τριών χρονών αφιέρωσαν στο Θεό. Έτσι λύθηκε η κατάρα και η αμαρτία. Χαρά για τον Ουρανό, χαρά για τη γη, χαρά και για τους άτεκνους, δίκαιους και Θεοπάτορες γονείς της.

Επίσης ο Σεβ. αναφέρθηκε στις προτυπώσεις της Παλαιάς Διαθήκης για την «απείρανδρον μητέρα του Εμμανουήλ», την Υπεραγία Θεοτόκο, που η γέννησή της προφητεύθηκε αιώνες πριν γεννηθεί. Όπως υπογράμμισε η Παναγία μας είναι ό,τι πιο εκλεκτό είχε να προσφέρει το ανθρώπινο γένος για να γίνει συνεργός του Θεού στο έργο για τη σωτηρία όλου του κόσμου, είναι «η αιτία της των πάντων θεώσεως», η εκλεκτή πασών των γενεών, η κεκοσμημένη όσο κανείς άλλος άνθρωπος με αρετές και χάρη, και παρότρυνε να την τιμούμε προσπαθώντας να μιμηθούμε τις αρετές της. 

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την πανήγυρη της Ι. Μονής τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο πλαισίωναν οι Αιδεσ/τοι Πρωτ. Στυλιανός Μαθιουδάκης, Συνταξ. Εφημέριος Ενορίας Μαλλών, Πρωτ. Σάββας Λιναδράκης, Εφημέριος Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας και Αρχιερ. Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. περιφέρειας, Οικονόμος π. Αντώνιος Κανάρης, Εφημέριος της Μονής, π. Ελευθέριος Δαργάκης, Εφημέριος Ενορίας Μύρτου και ο Διάκονος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης, και παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αιδεσιμ. Σκευοφύλακας π. Μιχαήλ Ξυδιανός, Συνταξ. Εφημέριος, ενώ παρέστησαν αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής, τηρώντας τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.