Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στην Ενορία Γούδουρα Σητείας.

Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στην Ενορία Γούδουρα Σητείας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 10.06.2021

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 η Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Γούδουρα. 

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Με λόγο απλό και μεστό ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στα υψηλά θεολογικά νοήματα της εορτής, σημειώνοντας ότι ο Κύριος σαράντα ημέρες μετά την Ανάστασή Του και μετά από αλλεπάλληλες εμφανίσεις προς τους Μαθητές Του ανήλθε εν δόξη «προς την αρχήφωτον δόξαν», έχοντας πλέον ολοκλήρωσει το έργο της Θείας Οικονομίας στον κόσμο. Παρά τον χωρισμό των Μαθητών από τον Αναληφθέντα Κύριο, αυτοί «επέστρεψαν μετά χαράς μεγάλης αινούντες και ευλογούντες τον Θεόν», καθώς είχαν λάβει την επαγγελία του Αγίου Πνεύματος.. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι οι Μαθητές και μετέπειτα Απόστολοί Του βεβαιώθηκαν από την ευλογία που έλαβαν από τον δοξασμένο κατά την Ανάληψή Του Κύριο ότι είναι ο Υιός του Θεού, ο λυτρωτής του κόσμου, όπως μαρτυρεί και η εμφάνιση των Αγγέλων που εκραύγαζαν «αράτε πύλας άρατε» για να διέλθει ο Βασιλεύς της δόξης αναβαίνοντας στον ουρανό «όπου ην το πρότερον». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά μεγάλο μύνημα της εορτής είναι η ανάληψη, ο δοξασμός και η θέωση της ανθρωπίνης φύσεως, την οποία ο Κύριος μας αναλαμβάνει και συνανυψεί στους ουρανούς μαζί με τη θεία φύση Του κατά την Ανάληψή Του στο όρος των Ελαιών, γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που ο πανηγυρίζων Ναός της Αναλήψεως του Κυρίου είναι κτισμένος δίπλα στη θάλασσα, η απεραντοσύνη της οποίας συμβολίζει την απέραντη αγάπη και το άφατο έλεος του Θεού προς τον άνθρωπο. Τέλος ευχήθηκε όλοι να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας προς τον Ουρανό και τον Αναληφθέντα Κύριο για να αισθανθούμε και εμείς τη χαρά των Μαθητών Του που έλαβαν την υπόσχεση ότι θα είναι πάντοτε μαζί τους, καθώς όταν είναι ο Χριστός «μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και άλλοι Κληρικοί της περιοχής, παρέστη ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Αναλήψεως του Δήμου Σητείας κ. Νικόλαος  Μακρυνάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Τσιφετάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Τριάδος κ. Μιχαήλ Καβαλαράκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γούδουρα κ. Ματθαίος Μαρκάκης και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής, οι περισσότεροι των οποίων εκκλησιάσθηκαν στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος ναού, λόγω της τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.