Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας.

Αρχιερατικός Εσπερινός  στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 11.06.2021

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και ευσεβών χριστιανών της Ιεράπετρας τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 10 Ιουνίου 2021 ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Σύναξης του Αρχαγγέλου Γαβριήλ εν τω Άδειν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό της Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο. 

Στον εγκάρδιο και μεστό νοημάτων λόγο του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μίλησε για το θαυμαστό γεγονός της παράδοσης του αρχαγγελικού ύμνου «Άξιον εστίν» στον Μοναχό στο Κελλί «εν τω Άδειν» του Άθωνα, και για τον πολύτιμο θησαυρό της εικόνας της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής, πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας το «Ἄξιον ἐστι», που φυλάσσεται στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Θεοτόκο ως το πρόσωπο ιερό που κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά είναι «μεθόριον κτιστής και ακτίστου φύσεως», η γέφυρα μεταξύ γης και Ουρανού, που όλοι μας καλούμαστε να έχουμε πρότυπο και να γίνουμε κατά χάριν Θεοτόκοι. 

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να επισημάνει τον ιερό σύνδεσμο των ξεριζωμένων Μικρασιατών προσφύγων με την αποθησαυρισμένη στον πανηγυρίζοντα ναό θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής, στην οποία προσέτρεχαν διαρκώς όλοι, μικροί μεγάλοι, γυναίκες, άνδρες και παιδιά και αποτελούσε το στήριγμα τους πριν και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Όπως τόνισε, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας, γι’ αυτό και στο επαναστατικό λάβαρο της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού απεικονίζεται ο Σταυρός και η Παναγία Ένθρονη.

Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε εγκάρδια η Παναγία η Ελεούσα, την οποία έχουν στην καρδιά τους οι Μικρασιάτες της Ιεράπετρας αλλά και όλοι οι κάτοικοι της πόλεως, να σκέπει, να περιφρουρεί, να περιφυλάττει όλους από κάθε ανάγκη, κακό και αρρώστια και να τους ενισχύει στον καθημερινό αγώνα τους. 

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν μέρος έλαβαν ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και Εφημέριοι της περιοχής, ενώ παρέστησαν πολλοί πιστοί της περιοχής, που με ιδιαίτερη ευλάβεια και τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού προσήλθαν στον πανηγυρίζοντα ναό για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας και να παρακολουθήσουν τον Μέγα πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό.