Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για τον Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Μιχαήλ Αρχάγγελο στο φερώνυμο Ιερό Προσκύνημα της Ιεράπετρας.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για τον Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Μιχαήλ Αρχάγγελο στο φερώνυμο Ιερό Προσκύνημα της Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 08.11.2021

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα, τάξη και ιεροπρέπεια το πρωί της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου 2021, εορτή της συνάξεως των Αγίων ενδόξων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων ασωμάτων δυνάμεων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο και προέστη στην Επίσημη Δοξολογία για τον Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχάγγελο Μιχαήλ στον ομώνυμο Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της πόλεως Ιεράπετρας.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος υπογράμμισε ότι ο Θεός και Δημιουργός του σύμπαντος κόσμου είναι ποιητής «ορατών τε πάντων και αοράτων» δηλ. και των άϋλων αγγελικών δυνάμεων, που ως «λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα» υμνούν τον Θεό ακατάπαυστα και περικυκλώνουν τον ουράνιο Θρόνο του Θεού με δέος, φόβο και σεβασμό. Είναι ημέρα ανάμνησης και εορτής της Σύναξης των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και ουράνιων αγγελικών ταγμάτων, όταν ο Αρχάγγελος Μιχαήλ φώναξε στις αγγελικές δυνάμεις το «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού· πρόσχωμεν!» κατά την αποστασία και την πτώση του δέκατου τάγματος του Εωσφόρου. Όπως τόνισε, ο Τριαδικός Θεός μέσω των αγγέλων προστατεύει τους ανθρώπους και από την ημέρα της Βαπτίσεώς του θέτει δίπλα του τον Φύλακα Άγγελο που τον συνοδεύει σε όλη τη ζωή του. Σε κάθε Θεία Λειτουργία, αλλά και σε κάθε ακολουθία προσευχόμαστε να μας στείλει ο Κύριος «Άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών». Οι αόρατες επουράνιες δυνάμεις, παρόντες σε κάθε Θεία Λειτουργία και Ιερά Ακολουθία, αόρατες από εμάς τους ανθρώπους, δοξολογούν ακατάπαυστα τον Κύριο της δόξης και μάς σκεπάζουν από κάθε επήρεια των πονηρών πνευμάτων.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ να περιφρουρεί ως άγρυπνος φρουρός και να σκεπάζει υπό την σκέπη των πτερύγων του τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας μας που σήμερα τιμούν τον προστάτη τους, αλλά και όλους και τους διερχόμενους από τη δυτική είσοδο της πόλεως όπου βρίσκεται ο πανηγυρίζων ναός.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της πανηγύρεως του Ιερού Προσκυνήματος έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και Εφημέριοι της πόλεως, και παρέστησαν ο Διοικητής Επισμηναγό ΕΑ κ. Γεώργιος Παπαδάκης και Αξιωματικοί της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου, ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, η Πρόεδρος της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Σακκαδάκη-Μπαχλιτζανάκη, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Αγγελάκης και πλήθος ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής, επί το πλείστον εκτός του πανηγυρίζοντος ναού, τηρώντας επακριβώς τα μέτρα προς αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.