Αρχιερατικό Τρισάγιο και η ταφή  του μακαριστού Ιερέως Ιωάννου Mαυροκουκουλάκη στην Ενορία Κεντρίου.

 Αρχιερατικό Τρισάγιο και η ταφή  του μακαριστού Ιερέως Ιωάννου Mαυροκουκουλάκη στην Ενορία Κεντρίου.
Ημερομηνία δημοσίευσης 24.06.2020

Την Κυριακή 21 Ιουνίου 2020 εκοιμήθη εν Κυρίω, σε ηλικία 71 ετών, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Μαυροκουκουλάκης, Κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος καταγόταν από το Κεντρί Ιεράπετρας και είχε χειροτονηθεί Διάκονος από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Φιλόθεο τον Β΄.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού π. Ιωάννου Μαυροκουκουλάκη εψάλη την Τρίτη 23 Ιουνίου από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Γρηγορούσας Αθηνών, όπου για πολλά χρόνια διακόνησε ως Εφημέριος.

Το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουνίου η σωρός του εκλιπόντος Ιερέως μεταφέρθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Κεντρίου, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως και πλειάδα Κληρικών της ευρύτερης ποεριοχής, τελεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Κληρικού. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μίλησε με εγκάρδια λόγια και εξήρε το έργο του εκλιπόντος Ιερέως, υπογραμμίζοντας ότι:

«Με αισθήματα κατ’ άνθρωπον βαθειάς οδύνης και της κατ’ άνθρωπον θλίψεως και συγκινήσεως, αλλά με την βεβαία ελπίδα της Αναστάσεως, ως πιστά μέλη της Εκκλησίας μας, Κλήρος και λαός, προπέμπουμε σήμερα στην αιωνιότητα, στην πέραν του κόσμου τούτου του φθαρτού πραγματικότητα, τον μακαριστό πλέον αδελφό και συλλειτουργό μας παπα-Ιωάννη Μαυροκουκουλάκη. Υπήρξε γένημμα θρέμμα του ιστορικού και παραδοσιακού τούτου χωριού, του Κενδρίου, και αξιώθηκε να λάβει την ιερωσύνη, το μέγιστο αξίωμα πάνω στη γη. Αυτή η ανεξίτηλη σφραγίδα της δωρεάς του Θεού, που ούτε στους αγγέλους ούτε στους αρχαγγέλους δόθηκε, ακολουθεί τον Ιερέα και μετά θάνατον. Γι’ αυτό και στην ειδική συγχωρητική ευχή που διαβάζεται μόνο στους Ιερείς, ευχόμεθα στον Κύριο και Θεό μας, «όπως ανέδειξε εδώ στη γη ιερέα Του τον μακαριστό αδελφό μας Ιωάννη, έτσι να τον αναδείξει και ιερέα του ουρανίου Του θυσιαστηρίου». Έτσι, ο Ιερέας κηδεύεται με άπασαν την ιερατική του στολή και με το ιερό Ευαγγέλιο στα χέρια του, συγκαταριθμούμενος πλέον στους λειτουργούς του Ουρανίου Θυσιαστηρίου, όπου θα συνεχίζει να ιερουργεί ενώπιον της δόξης του Κυρίου και να μεσιτεύει για όλους τους οικείους της πίστεως, τους συγγενείς, τους φίλους και τους συγχωριανούς του.

Ο μεταστάς π. Ιωάννης Μαυροκουκουλάκης γεννήθηκε το έτος 1949 στο Κεντρί Ιεράπετρας από τους ευσεβείς γονείς Ευθύμιο και Μαρία, η οποία ήταν θυγατέρα του μακαριστού Ιερέως της Ενορίας Κεντρίου π. Μιχαήλ Αστροπεκάκη. Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στον τόπο του, υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Πεζικό (από τον Ιανουάριο του 1971 έως τον Απρίλιο του 1973), και ακολούθως φοίτησε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, όπου σπούδασε τα ιερά γράμματα τη διετία 1973-1975. Το έτος 1975 νυμφεύθηκε την αγαπημένη του διδασκάλισσα Μαρίνα Καραμπατζάκη του Δημητρίου, ακάματη συνοδοιπόρο και αληθινή σύζυγο και Πρεσβυτέρα, συγκυρηναίο στον ιερατικό του δόλιχο, με την οποία απέκτησαν τη μονάκριβη κόρη τους Ευαγγελία Μαυροκουκουλάκη. Στην ώριμη ηλικία των 26 ετών, εισήλθε στις τάξεις του ιερού κλήρου. Χειροτονήθηκε Διάκονος την 20ή Ιουλίου 1975 από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Φιλόθεο τον Β΄ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας και διορίσθηκε ως Ιεροδιάκονος της Ενορίας του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος πόλεως Ιεράπετρας. Την 1η Φεβρουαρίου 1977 έλαβε Απολυτήριον Γράμμα από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και μετετέθη στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, όπου χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Δημητριάδος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο. Λίγο αργότερα μετετέθη στον Ιερό Ναό Παναγίας «Ρόδον το Αμάραντον», στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, και αργότερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, έχοντας οργανική θέση Εφημερίου στην Ενορία Αγίου Γεωργίου Χαροκόπου Καλλιθέας, υπηρετώντας για πολλά χρόνια αποσπαμένος στο μεγάλο Προσκύνημα της Παναγίας της Γρηγορούσας, στην καρδιά της Αθήνας, μαζί με τον αγαπημένο φίλο και συντοπίτη του μακαριστό παπα-Μανώλη Ορφανουδάκη. Παράλληλα με τα πολλά εφημερικά του καθήκοντα σπούδασε στο Ποιμαντικό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.

Ο μακαριστός π. Ιωάννης Μαυροκουκουλάκης, που πριν λίγες μέρες μεταβαίνει αιφνιδίως «εκ του θανάτου εις την ζωήν», υπήρξε ένας ευσυνείδητος και ενάρετος Πρεσβύτερος της Εκκλησίας του Χριστού. Σε όλη του τη ζωή εφύλαξε την ιερωσύνη του «καθαράν και ακίβδηλον» (Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος, Αποχαιρετιστήριος, Ε.Π.Ε. 2, 276) και διακόνησε «εν καθαρώ τω μαρτυρίω της συνειδήσεώς» του, γι᾿ αυτό και σήμερα πορεύεται ησύχιος και πράος προς την αντίπερα όχθη της ζωής, την αιωνιότητα, κοντά στον αιώνιο και αληθινό Τριαδικό Θεό. Συνέχισε επάξια τη μακρά ιερατική παράδοση της οικογένειας του αλλά και του Κενδρίου με τους πολλούς, απλούς και ευσεβείς Κληρικούς. Εργάσθηκε ως πιστός και αφοσιωμένος εργάτης του Αμπελώνος του Κυρίου, με απόλυτη υπακοή στο θέλημα του Θεού. Ήταν απλός, ησύχιος, πράος και ταπεινός στην καρδία, συμπαθής και αγαπητός από όλους μας. Υπήρξε ένας αγαθός λευίτης, άκακος, συγχωρητικός, ακούραστος, εργατικός και φιλόπονος ποιμένας, και παράλληλα εξαιρετικός σύζυγος, καλός και στοργικός πατέρας. Σε όλη του τη ζωή διακρινόταν από την ακράδαντη πίστη στον Θεό και την υπακοή στο θέλημά Του, όπως διδάχθηκε από τους ευσεβείς γονείς του και από την παραδοσιακή κοινωνία του Κεντρίου, που υπήρξε το εύφορο έδαφος στο οποίο καλλιέργησε την αγάπη και τον πόθο του για την ιερωσύνη. Αυτή η πίστη τον στήριξε στις δυσκολίες και στις δοκιμασίες της ιερατικής του σταδιοδρομίας, η οποία είναι πορεία ανηφορική και κοπιαστική. Είναι σταυρός και μαρτύριο, που όμως χάρις στην υπακοή στην Εκκλησία και στο θέλημα του Θεού, καθίσταται διακονία ευάρεστη στον Θεό. 

Όλα αυτά τα χρόνια ο αοίδιμος παπα-Γιάννης δεν ξέχασε τη γενέθλια γη, όπου άναψε η φλόγα της ιερωσύνης στη καρδιά του, γι’ αυτό ερχόταν κάθε καλοκαίρι, για το ετήσιο «προσκύνημά» του και λάμβανε πάντοτε μέρος στην πανήγυρη του ναού που ξεκίνησε τον ιερατικό του δόχιλο, τον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κάτω Μεράς Ιεράπετρας, αλλά και όπου υπήρχε ανάγκη στα διάφορα χωριά μας, ήταν πρόθυμος να εξυπηρετήσει με μεγάλη όρεξη και λαχτάρα μικρού παιδιού. Σε λίγο η γη αυτή θα υποδεχθεί το ιερό του λείψανο, που θα κατέβει στη «γην, εξ ης ελήφθη» και θα αναπαύεται πλέον στο Κοιμητήριο του Κενδρίου, στον χώρο που αναπαύονται οι μακαριστοί γονείς του και οι παπούδες του με προεξάρχοντα τον αοίδιμο π. Μιχαήλ Αστροπεκάκη μέχρι την προσδοκώμενη ώρα της κοινής αναστάσεως. Μέχρι τότε εμείς, οι περιλειπόμενοι, που υπήρξαμε συλλειτουργοί του θα τον θυμούμαστε και θα τον μνημονεύομε με ευγνωμοσύνη για όσα πρόσφερε στην Εκκλησία του Χριστού. 

Σεβαστέ μας πάτερ Ιωάννη, αξιομακάριστε αδελφέ και συλλειτουργέ μας, 
Όσον και αν η πρόωρη και αδόκητη αναχώρησή σου πλημμυρίζει με άφατη θλίψη τις καρδίες μας, όλοι μας προσβλέπουμε με πίστη, θάρρος και αναστάσιμη ελπίδα στον Αρχηγό και τελειωτή της πίστεώς μας Ιησού Χριστό. Έχουμε βεβαία την ελπίδα και σταθερή την πεποίθηση ότι ο Αγωνοθέτης Κύριός μας, ο Αρχηγός της ζωής και του θανάτου, θα σου αποδώσει τον στέφανο της ζωής για τους κόπους της πολύχρονης ιερατικής σου διακονίας στον Αμπελώνα Του.

Πορεύου εν ειρήνη την αγαθήν πορείαν την άγουσαν εις την αληθή και άληκτον ζωήν.  Αιωνία σου η μνήμη αλησμόνητε αδελφέ και συλλειτουργέ μας, πάτερ Ιωάννη!

Ο Αληθινός εν Τριάδι Θεός των Πατέρων μας να αναπαύσει την μακαρία ψυχή σου μετά των Αγίων και Δικαίων, εν Χώρα Ζώντων. Αμήν!». 

Ακολούθως σχηματίσθηκε πομπή προς το Κοιμητήριο της Ενορίας Κεντρίου, όπου σε κλίμα ιερής συγκίνησης τελέσθηκε η ταφή του μεταστάντος Κληρικού, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου. 

Στο Αρχιερατικό Τρισάγιο και στην ταφή του μακαριστού Ιερέως παρέστησαν εκ μέρους του Δήμου Ιεράπετρας ο Δημ. Σύμβουλος κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, οι συγγενείς, οι συγχωριανοί και πολλοί φίλοι και γνωστοί της οικογένειας.