Πανηγύρισε το Επισκοπικό Παρεκκλήσιο του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου Ιεράπετρας.

Πανηγύρισε το Επισκοπικό Παρεκκλήσιο του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 07.10.2020

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύρισε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, εορτή της μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου και των συν αυτώ 98 Οσίων Θεοφόρων Πατέρων, το φερώνυμο Επισκοπικό Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, στην πόλη της Ιεράπετρας.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και στα λόγια του Κυρίου μας Ι. Χριστού «Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς». Όπως σημείωσε, τέτοια πνευματική και κατά Θεόν ανάπαυση αναζήτησαν και πέτυχαν ο Όσιος Ιωάννης ο Ερημίτης και οι συν αυτώ 98 Όσιοι Θεοφόροι Πατέρες, όπως και όλοι οι Όσιοι, ασκητές και ερημίτες, οι οποίοι επέλεξαν την ησυχία και τις στερήσεις της ασκητικής ζωής στην έρημο και στα σπήλαια, μόνοι με τον μόνο Θεό, μακρυά από τον θόρυβο του κόσμου, όχι από περιφρόνηση και μίσος προς τον κόσμο αλλά για να νικήσουν το κοσμικό φρόνημα και πνεύμα και να αφιερώσουν εξ ολοκλήρου τη ζωή τους στο Θεό, για να βρούν ανάπαυση στις ψυχές τους, κατά τα αψευδή χείλη του Κυρίου μας.

Επίσης, αναφέρθηκε στον βίο και στην κοινή οσιακή κοίμηση των 98 συνασκητών του Οσίου Ιωάννου όταν εκείνος δέχθηκε το βέλος του τόξου του κυνηγού, και υπογράμμισε την αξία του ασκητικού φρονήματος και της εγκράτειας στη ζωής μας σε μια εποχή αβεβαιότητας και ανασφάλειας, κατά την οποία όλος ο κόσμος μαστίζεται από την πανδημία του κορωνιού.

Τέλος ο Σεβ. κ. Κύριλλος υπογράμμισε ότι η «ειδησεογραφία της ημέρας είναι το συναξάρι των αγίων της ημέρας», που καλούμαστε να μιμηθούμε, παρότρυνε να παρακαλέσουμε τον Όσιο Ιωάννη και τους 98 συνασκητές του να πρεσβεύουν για μας και να αποτελούν οδοδείκτες πορείας και φωτεινούς φάρους και σηματοδότες στη ζωή μας. 

Πριν την Απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των μακαριστών Μητροπολιτών και Προκατόχων του Φιλοθέου Α΄, Φιλοθέου Β΄ και Ευγενίου, των οποίων οι τάφοι βρίσκονται στην κρύπτη του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου, καθώς και της μακαριστής Πρεσβυτέρας Ελένης π. Γεωργίου Μαλλιωτάκη. 

Κατά την ακολουθία του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, που είχαν τεθεί προς προσκύνηση των πιστών τμήμα των ιερών λειψάνων του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου, έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, ο Πανοσιολ. Εφημέριος του Ι. Κ. Ναού της Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας Αρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης και οι Αιδεσ/τοι Αρχιερατικοί Επίτροποι της Α΄ και Β΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος και Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, καθώς και ο Ιεροδ. π. Τίτος Ματαλλιωτάκης, ενώ έψαλαν ο Δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, Πρωτοψάλτης κ. Ιω. Αρώνης και οι Ιεροψάλτες του ναού.

Τέλος, προσφέρθηκε κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα στην αίθουσα της Ενορίας του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής.