Ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Σαμακίδι της Ενορίας Πεύκων.

Ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Σαμακίδι της Ενορίας Πεύκων.
Ημερομηνία δημοσίευσης 03.11.2020

Τo απόγευμα της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου 2020 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού της εορτής της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου  στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό στο παλαιό μοναστήρι του Σαμακίδι της Ενορίας Πεύκων Σητείας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στο προαύλιο του πανηγυρίζοντος ναού, αναφερόμενος στη ζωή και την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου στη Λύδδα, όπου επί Μεγάλου Κωνσταντίνου οι χριστιανοί ανήγειραν μεγαλοπρεπή Ναό και μετακόμισαν το ιερό λείψανο του. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο γενναίο φρόνημα και στην σταθερή πίστη και ομολογία του αγίου, παρά τα αλλεπάλληλα και φρικτά βασανιστήρια που υπέστη, όπως ήταν το μαστίγιο, ο τροχός και ο λάκκος με ασβέστη. Όπως σημείωσε ο Σεβ. καταλήγοντας, ο Άγιος μένοντας πιστός μέχρι θανάτου αναδείχθηκε νικητής, τροπαιοφόρος και μιμητής του Πάθους του Χριστού. Προτίμησε τον πρόσκαιρο θάνατο με τον Χριστό, χωρίς την ανθρώπινη δόξα, τα πλούτη, τις τιμές και τα μεγαλεία και κέρδισε την αιώνια και αληθινή ζωή κοντά στον Χριστό. Ευχήθηκε δε σε όλο το εκκλησίασμα την πρεσβεία και την προστασία του στις δύσκολες μέρες μας, που η πανδημία του κορωνοϊού δοκιμάζει και απειλεί όλη την ανθρωπότητα.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος της Ενορίας Πεύκων Πανοσιώτατος Αρχιμ. Ευγένιος Σπηλιαρωτάκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Κουτσουρά Αιδεσ. Οικον. Κων/νος Κεντριστάκης, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Νικ. Μακρυνάκης και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ολυμπία Γκιουμέ, κάτοικοι του χωριού καθώς και Πευκιανοί που διαμένουν στην Ανάληψη Μακρύ Γιαλού.