Με λαμπρότητα ο Αρχιερατικός Εσπερινός  της εορτής του Αγίου Παντελεήμονος  στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό Μαύρου Κολύμπου.

Με λαμπρότητα ο Αρχιερατικός Εσπερινός  της εορτής του Αγίου Παντελεήμονος  στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό Μαύρου Κολύμπου.
Ημερομηνία δημοσίευσης 27.07.2020

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και αρκετή συμμετοχή πιστών από την ευρύτερη περιοχή τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιουλίου 2020 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό του Μαύρου Κολύμπου της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού του Δήμου Ιεράπετρας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο στο προαύλιο του πανηγυρίζοντος ναού.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβ., πριν την Απόλυση, αναφέρθηκε στον βίο και τα σκληρά βασανιστήρια που υπέστη ο άγιος, σημειώνοντας ότι ήταν ένας «ανάργυρος» ιατρός, που έλαβε το χάρισμα από τον Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων, Κύριό μας Ιησού Χριστό, να θεραπεύει κάθε ασθένεια, χωρίς να ζητά ή να δέχεται χρήματα. Επίσης, σημείωσε ότι η πίστη δεν συγκρούεται με την επιστήμη και ότι ο Άγιος Παντελεήμων είναι πρότυπο μορφωμένου νέου, ιατρού, που αγάπησε τον πάσχοντα άνρθρωπο ως εικόνα Θεού, τον φρόντισε, τον νοιάστηκε και τον θεράπευσε και εκεί που σταματούσε η ιατρική επιστήμη, άρχιζε η θεία επέμβαση και ιατρεία από τον ιατρό των ψυχών και των σωμάτων όλων μας Ιησού Χριστό, στο όνομα του οποίου ο Άγιος επιτελούσε συνεχώς ιάσεις και θεραπείες. Τέλος, ο Σεβ. ευχήθηκε ο Άγιος Παντελεήμων ο Ιαματικός, ο αθλοφόρος και θαυματουργός να ελεεί και να θεραπεύει τις νόσους όλων των ασθενούντων, και να βοηθήσει να βρεθεί γρήγορα το φάρμακο της πανδημίας του κορωνοϊού που ταλανίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης, ο Εφημέριος της Ενορίας και Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης και ο Εφημέριος Σταυροχωρίου Αντώνιος Λιανάκης, ενώ παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της ευρύτερης περιοχής, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Βρυγιωνάκης.