Με λαμπρότητα η πανήγυρη του Ιερού Ενοριακού Ναού Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας.

Με λαμπρότητα η πανήγυρη του Ιερού Ενοριακού Ναού Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 14.09.2020

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιερή κατάνυξη και μεγάλη συμμετοχή των ευσεβών χριστιανών του τόπου πανηγύρισε τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναό Τιμίου Σταυρού πόλεως Ιεράπετρας.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου, προέστη κατά την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο. 

Στην από καρδίας ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης  κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη και στην πρώτη Ύψωση του, μετά την εύρεσή του, στον λόφο του Γολγοθά από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο ο οποίος τον ύψωσε και ευλόγησε τον λαό στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αλλά και στην Ύψωση του Τιμ. Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου του 628 μ.Χ. από τον Πατριάρχη Ζαχαρία, όταν ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ηράκλειος νίκησε τους Πέρσες, επανέκτησε και παρέδωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων. 

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Σεβασμιώτατος σήμερα η σκέψη όλων στρέφεται στον Εσταυρωμένο Κύριο μας Ι. Χριστό και στον Γολγοθά, όπου εκουσίως υπέστη τον ατιμωτικό θάνατο πάνω στο Σταυρό, για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων. Από όργανο ατιμωτικού θανάτου του Κυρίου κατέστη όργανο της θείας χάριτος και το ιερότερο σύμβολο της πίστεώς μας. Επίσης ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη σημασία της άρσης του προσωπικού μας σταυρού, σημειώνοντας ότι το πολίτευμα των χριστιανών είναι σταυρικό και χωρίς Σταυρό δεν υπάρχει Ανάσταση.

Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα χρόνια πολλά με τη χάρη, τη δύναμη και την προστασία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδεσιμολ. Εφημέριος της Ενορίας Πρωτ. Εμμανουήλ Μολυμπάκης και ο Ιερολ. Διάκονος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης, ενώ τους ύμνους της εορτής απέδωσαν δύο χοροί με επικεφαλής τον Δ/ντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας Κρήτης» Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννη Αρώνη και τον Ιεροψάλτη του πανηγυρίζοντος ναού κ. Γεώργιο Καπαράκη. 

Στην πανήγυρη του ναού παρέστη πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμ. Γεωργαλάκης, Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχλιτζανάκη και ο Δημοτικός Σύμβουλος και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Αγγελάκης.