Με λαμπρότητα η εορτή της Αγίας Σκέπης και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Με λαμπρότητα η εορτή της Αγίας Σκέπης και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Ημερομηνία δημοσίευσης 28.10.2020

Με λαμπρότητα και επισημότητα, παρά τη ματαίωση των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων λόγω των μέτρων προστασίας της διασποράς του κορωνοϊού, εορτάσθηκε την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020 η εορτή της Αγίας Σκέπης και η εθνική επέτειος της 28 ης Οκτωβρίου του 1940.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στηνακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια, ιερούργησε και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση του Γένους μας με την Υπέρμαχο Στρατηγό του, την Υπεραγία Θεοτόκο, και στη διαχρονική σκέπη και προστασία της προς τους προγόνους μας από τα χρόνια του Βυζαντίου έως και σήμερα, όπως μαρτυρούσαν οι ίδιοι οι έλληνες στρατιώτες που πολέμησαν ηρωικά στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας. Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αρετή της ελευθερίας, με την οποία είναι συνυφασμένο το όνομα της Παναγίας μας, που με την ελεύθερη συγκατάθεσή της υπηρέτησε στο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων. Τέλος ευχήθηκε η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας, της οποίας εορτάζουμε τη φωτοφόρο σκέπη Της, να σκεπάζει και να προστατεύει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα στρατευμένα νιάτα μας που φυλάσσουν τα χερσαία, τα θαλάσσια και τα εναέρια σύνορα της πατρίδος μας σε μια περίοδο που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν όλο και πιο δυνατά στη γειτονιά μας, και να ελευθερώσει τον λαό μας «εκ παντοίων κινδύνων». 

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και συμμετείχε σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της πόλεως, ενώ παρέστησαν οι εκπρόσωποι των Αρχών του τόπου, ο Δήμαρχος κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, οι Διοικητές των
Σωμάτων Ασφαλείας της πόλεως και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και οι Διευθυντές των σχολείων.

Στη συνέχεια η κ. Σοφία Κονταξάκη, Διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Ιεράπετρας εκφώνησε τον καθιερωμένο πανηγυρικό λόγο της ημέρας και αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στο «Όχι» του Ιωάννη Μεταξά στο τελεσίγραφο της τότε φασιστικής Ιταλίας του Μουσολίνι, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν το όχι όλων των Ελλήνων, που στο μέτωπο της Αλβανίας αλλά και την περίοδο της κατοχής, αλλά και με την εθνική αντίστασή τους, απέδειξαν περίτρανα ότι «η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα». Εκτός από τα αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας που δημιουργεί η ηρωική εποποιία του 1940, τόνισε τους συμβολισμούς της ελληνικής σημαίας και την ανάγκη διατήρησης της συλλογικής μνήμης, όχι μόνο για το κοινό παρελθόν και κυρίως για το κοινό μας μέλλον, και της συνειδητοποίησης του εθνικού μας χρέους, καταλήγοντας με την ευχή και εμείς να αναδειχθούμε άξιοι απόγονοι όλων όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα.

Ακολούθως, παρά την έντονη βροχή, σχηματίσθηκε πομπή προς το Μνημείο Ηρώων της πόλεως, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Ιερό Κλήρο, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση «υπέρ των ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων εν τοις ιεροίς του Έθνους ημών αγώσι πατέρων και αδελφών ημών». Επακολούθησε η κατάθεση των στεφάνων από τον
Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη, τον Εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κρήτης Περιφερ. Σύμβουλο Λασιθίου κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη, τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας, Διοικητή του Τμ. Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριο Φρονιμάκη, τον Λιμενάρχη Ιεράπετρας κ. Ιωάννη Παπαδάκη, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας κ. Δημ. Καλλιοντζή, και εκπροσώπους των Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου και του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής και τέλος εψάλη από όλους ο Εθνικός Ύμνος.