Με κατάνυξη η μεταφορά της εικόνας της Παναγίας της Φανερωμένης από τη Σκοπή  στην ομώνυμη Ιερά Μονή στον Τράχηλα Σητείας.

Με κατάνυξη η μεταφορά της εικόνας της Παναγίας της Φανερωμένης από τη Σκοπή  στην ομώνυμη Ιερά Μονή στον Τράχηλα Σητείας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 31.07.2020

Με μεγαλοπρέπεια και ιερή,κατάνυξη, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 30 Ιουλίου 2020 η καθιερωμένη μεταφορά της περίπυστης Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Φανερωμένης από τον Ιερό ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Σκοπής στην Ιερά Ενοριακή Μονή της Παναγίας Φανερωμένης «Τράχηλα», όπου θα παραμείνει καθ᾽ όλη την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου μέχρι και τη μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Κατά τη λιτανευτική πομπή της μεταφοράς της σεπτής εικόνας της Παναγίας της Φανερωμένης, που με επικεφαλής τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Κύριλλο συμμετείχαν πεζή Κληρικοί και δεκάδες ευσεβείς κάτοικοι της Σκοπής και της ευρύτερης περιοχής της Σητείας, εψάλησαν ο Μικρός και ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας καθώς και οι άλλοι ύμνοι προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Μεγάλη και συγκινητική ήταν και φέτος η συμμετοχή των νέων, οι οποίοι παρά τον καύσωνα και την απόσταση των περίπου 11.5 χλμ, συνέχισαν την παράδοση και διάνυσαν πεζή τη διαδρομή, συνοδεύοντας και σηκώνοντας εναλλάξ την ιερά Εικόνα της Παναγίας μέχρι την Ι. Μονή της Φανερωμένης. Σε διάφορα σημεία της όμορφης διαδρομής προς την Ι. Μονή Φανερωμένης οι διαμένοντες στα Μετόχια πρόσφεραν νερό και κεράσματα στους συμμετέχοντες στην πομπή, δροσίζοντας και ανακουφίζοντάς τους από τον κόπο της πεζοπορίας τους.

Κατά την άφιξη της Ιεράς Εικόνος στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Τράχηλα, μετά από δυόμισι περίπου ώρες οδοιπορίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους όσοι με πίστη και ευλάβεια προσήλθαν και συμμετείχαν στη μεταφορά της εικόνας της Παναγίας της Φανερωμένης να έχουν καλό και ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο με τη σκέπη και την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, και παρότρυνε όλους να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού COVΙD-19.

Η εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης θα παραμείνει στην ομώνυμη ιστορική Ιερά Μονή μέχρι και την Κυριακή 16 Αυγούστου, οπότε και πάλι με τα πόδια οι κάτοικοι της Σκοπής και οι ευσεβείς χριστιανοί της ευρύτερης περιοχής θα τη μεταφέρουν στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Σκοπής, όπου φυλάσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στην πομπή της μεταφοράς της ιεράς εικόνος έλαβε μέρος ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ενώ συνόδευσαν συμβάλλοντας στην τήρηση των μέτρων προστασίας εθελοντές και εθελόντριες της Ε.Δ.Ε.Α.Κ. και του Ερυθρού Σταυρού Σητείας.