Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  πανηγυύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου στους Αδραβάστους Σητείας.

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  πανηγυύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου στους Αδραβάστους Σητείας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 26.10.2020

Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, πανηγύρισε με ξεχωριστή λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο δίκλιτος Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου και Ζωοδόχου Πηγής στον οικισμό Αδραβάστοι της Ενορίας Κελλαρίων Σητείας.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και ευλόγησε του προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο, αναφερόμενος στη ζωή και το μαρτύριο του τιμώμενου αγίου. Ο Σεβ. ζήτησε να παραμείνουμε όλοι μαζί με την πρεσβεία και την μεσιτεία του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, ενωμένοι και αφοσιωμένοι στην ορθόδοξη πίστη που μας κληροδότησαν οι πατέρες μας, στα ιδανικά και τις αιώνιες αξίες της ορθοδοξίας και να μην χάνουμε την ελπίδα και του κουράγιο μας. Μπορεί στα όμορφα χωριά μας να έμειναν λιγοστοί κάτοικοι, όμως είναι παρήγορο το γεγονός ότι τελούνται τα πανηγύρια και οι γιορτές, που είναι μία ευκαιρία να συναντηθούμε πρόσωπο προς πρόσωπο με τον συνάνθρωπό μας και όλοι μαζί να εκζητήσουμε το έλεος του Θεού και την μεσιτεία των Αγίων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Εφημέριος της Ενορίας Κελλαρίων πρωτ. Ιωάννης Καριχημάκης προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην πανήγυρη του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου, εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά του για τη συλλειτουργία με τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο και τους Πατέρες. Επίσης ευχήθηκε ο Άγιος Δημήτριος να είναι βοηθός και προστάτης όλων για να νικήσουμε και εμείς τους όποιους εχθρούς στο στάδιο της ζωής και να αντιπετωπίζουμε τα προβλήματα των δύσκολων καιρών που διανύουμε.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αδραβάστων «Ο Άγιος Δημήτριος» κ. Γεώργιος Καφεσάκης προσφώνησε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο με τα εξής λόγια: 
«Καλώς μας ήρθες Δέσποτα σήμερα στό χωριό μας,
για να γιορτάσουμε μαζί τον πολιούχο άγιό μας.
Εδώ σε τούτο το χωριό είμαστε μετρημένοι,
μα ζούμε με τον άγιο κι είμαστε αγαπημένοι.
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς, δώστε μας την ευχή σας
και να μας έχετε Δέσποτα και μας στην προσευχή σας.

Με αισθήματα βαθυτάτου σεβασμού, απεριόριστης αγάπης, ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης η μικρή κοινωνία του χωριού μας, οι λιγοστοί μόνιμοι ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι κάτοικοι, όλοι εμείς, σας υποδεχόμαστε σήμερα στην Ενορία μας, στο μικρό όμορφο χωριό μας και στον περικαλή ναό του Αγίου Δημητρίου. Η σημερινή μέρα είναι για τον τόπο μας, για τη μικρή κοινωνία του χωριού μας, για όλους εμάς, σπουδαίας σημασίας, γιατί πάνω από 50 χρόνια έχει να επισκεφτεί και να χοροστήσει στην εκκλησία μας ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Ι. Μητρόπολης μας, για να δεχθούμε τίς ευλογίες του».

Επίσης, ο κ. Καφεσάκης αναφέρθηκε στην ιστορία ανοικοδόμησης του πανηγυρίζοντος μεγαλοπρεπούς δίκλιτου Ναού του Αγίου Δημητρίου και της Ζωοδόχου Πηγής περί τα μέσα του 18ου αι., καθώς και στην προσφορά του επί 40 και πλέον έτη Εφημερίου της Ενορίας μακαριστού παπα-Εμμανουήλ Κατσικαλάκη, και των διαδόχων του. Τέλος ευχήθηκε στο Σεβασμιώτατο έτη πολλά και ο Πανάγαθος Θεός να τον ευλογεί, να του χαρίζει υγεία και να τον ενδυναμώνει στο σημαντικό ποιμαντορικό έργο του.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος αντιφώνησε τους δύο προλαλήσαντες και τους ευχαρίστησε. Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν πήγαν χαμένοι οι μεγάλοι κόποι και οι θυσίες των προγόνων μας, που χάρη στη μεγάλη πίστη τους ξεπέρασαν τις όποιες δυσκολίες, ανήγειραν και παρέδωσαν στις επόμενες γενιές αυτούς τους περικαλλείς ναούς, γι’ αυτό και εμείς δεν τους ξεχνούμε αλλά τους τιμούμε και τους μνημονεύουμε, ευχήθηκε δε σε όλο το εκκλησίασμα την χάρη, τις πρεσβείες και την ενίσχυση του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου. 

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στρατιώτες από τους Αδραβάστους στους εθνικούς αγώνες και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων ενόψει μάλιστα και της εορτής της εθνικής επετείου  της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Παν/τος Προηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Κελλαρίων πρωτ. Ιωάννης Καριχημάλης, ο Αιδ/τος Αρχιερατικός Επίτροπος της Δ΄ Αρχιερ. Περιφέρειας πρωτ. Σπυρίδων Ρελάκης και o Διάκονος Τίτος Ματαλλιωτάκης, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αδραβάστων «Ο Άγιος Δημήτριος» και πολλοί πιστοί από την ευρύτερη περιοχή, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης από την πανδημίας του κορωνοϊού.