Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυριζόντα Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Μακρυλιάς Ιεράπετρας.

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυριζόντα Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Μακρυλιάς Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 29.06.2020

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και με την παρουσία πολυάριθμου εκκλησιάσματος τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουνίου 2020 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Μακρυλιάς Ιεράπετρας, όπου χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. 

Πριν την Απόλυση ο Εφημέριος της Ενορίας Αιδ/τος Πρωτ. Ανδρέας Χατζάκης καλωσόρισε με εγκάρδια λόγια τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, τον οποίο ευχαρίστησε που λάμπρυνε την πανήγυρη του Ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον ιστορικό και αγιασμένο αυτό χώρο και του πρόσφερε μία εικόνα του Κυρίου Ιησού Χριστού. 

Ακολούθησε η ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο των δύο πρωτόθρονων και ομότιμων Αποστόλων, σημειώνοντας ότι εκφράζουν την ενότητα της Εκκλησίας, όπως παρουσιάζει και η εικόνα της Σύναξης των Δώδεκα Αποστόλων οι οποίοι κρατούν στα χέρια τους της Εκκλησία. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη φράση του Κυρίου «συ ει Πέτρος και επί ταύτη τη πέτρα οικοδομήσω μου την Εκκλησίαν», σημειώνοντας ότι πάνω στην ομολογία της θεότητός Του από τον Απ.. Πέτρο θα οικοδομηθεί η Εκκλησία, που για τον λόγο αυτό θα είναι ασάλευτος στους αιώνες. Επίσης αναφέρθηκε στη μεταστροφή του Απ. Παύλου που από διώκτης των Χριστιανών έγινε ο Απόστολων των Εθνών και «πρόκριτος των Αποστόλων», που επίσης μαρτύρησε στη Ρώμη. 
 
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στην φιλοτιμία και στην αγάπη προς τα πατρώα δόγματα και την παράδοση των ντόπιων που υπό την καθοδήγηση του π. Ανδρέα Χατζάκη έγινε η συντήρηση και ο εξωραϊσμός του αύλειου χώρου του πανηγυρίζοντος ναού που η παράδοση τον θέλει παλαιό μοναστήρι και χώρο άσκησης και νήψης Πατέρων της περιοχής.

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης της εμπιστοσύνης μας προς τον Θεό στην εποχή της μετανεωτερικότητας όπου όλα εύκολα μεταβάλλονται και σε μια περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού δοκιμάζει την ανθρωπότητα και κλονίζει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και ευχήθηκε η Χάρη των δύο Αποστόλων να ενισχύει και να φέρνει την καλήν αλλοίωσιν τις καρδιές όλων μας.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Ευάγγελος Μπινιχάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ.κ. Πέτρος Μαστοράκης και Μαρία Ρουμελιωτάκη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιεράπετρας, και Γεώργιος Αγγελάκης, Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.