Αρχιερατική Θεία Λειτρουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας.

Αρχιερατική Θεία Λειτρουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 03.11.2020

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την τήρηση των μέτρων προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού πανηγύρισε την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο ομώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός της πόλεως της Σητείας.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο και τα μαρτύρια του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος ως ανώτατος αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού αρνήθηκε να εκτελέσει το διάταγμα κήρυξης διωγμού εναντίον των χριστιανών, που εξέδωσε ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός. Επίσης, αναφέρθηκε στη μεταφορά του ιερού λειψάνου του αγίου από το τόπο του μαρτυρίου του, τη Νικομήδεια, στη Λύδδα της Παλαιστίνης για τα εγκαίνια του πρώτου μεγαλοπρεπούς χριστιανικού ναού επ᾿ ονόματι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ευχήθηκε δε στο εκκλησίασμα χρόνια πολλά και ευλογημένα, με την προστασία και τις πρεσβείες του αγίου. Όλοι μας, κατέληξε ο Σεβ., ιδιαιτέρως τις κρίσιμες αυτές ώρες που βιώνουμε, οφείλουμε να παραμένουμε πιστοί και αφοσιωμένοι στην πίστη των πατέρων μας, οι οποίοι παρά τις ποικίλες δυσκολίες, την υποδούλωση και τους κατατρεγμούς ανά τους αιώνες, διατήρησαν αναλλοίωτη την πίστη τους στον Τριαδικό Θεό και την τιμή του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, που θεωρούσαν προστάτη, ελευθερωτή, ιατρό, υπέρμαχο και υπερασπιστή τους.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, οι Προϊστάμενοι του πανηγυρίζοντος ναού Πρωτ. Νικόλαος Αλαξάκης και του Ι. Κ. Ναού Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης και ο Διάκονος π. Τίτος Ματαλλιτάκης, ενώ συμμετείχαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της πόλεως, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης. 

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος επισκέφθηκε την αίθουσα Σισσιτίου, όπου συνομίλησε με τις εθελόντριες κυρίες και δεσποινίδες, τις οποίες ευχαρίστησε εγκάρδια για το έργο φιαλανθρωπίας που από κοινού διακονούν, υπό την καθοδήγηση του ιερατικώς Προϊσταμένου του ναού Αισεσιμολ. π. Νικολάου Αλεξάκη, παρασκευάζοντας καθημερινά το φαγητό που διανέμεται για την κάλυψη των αναγκών σίτισης των ενδεών συνανθρώπων μας στην περιοχή της Σητείας.