Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Μύρτου Ιεράπετρας.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Μύρτου Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 01.11.2020

Την Κυριακή Ε΄Λουκά 1 Noεμβρίου 2020, εορτή της μνήμης των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Μύρτου Ιεράπετρας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της παραβολής του πλουσίου και του φτωχού Λαζάρου και στην μετά θάνατον αιώνια και ατελεύτητη ζωή. Όπως τόνισε, ζουν στην απόλυτη μοναξιά, μακριά του Θεού, στην αιώνια κόλαση, όσοι στην παρούσα ζωή δεν είδαν «πρόσωπο Θεού», δηλ. δεν είχαν κοινωνία με τον Θεό και τον συνάνθρωπο, που είναι εικόνα του Θεού του Ζώντος, όπως ο ανώνυμος πλούσιος της παραβολής. Αντίθετα, ο φτωχός αλλά επώνυμος για τον Θεό Λάζαρος, που έζησε ζωή στερημένη από υλικά αγαθά, μέσα στην μοναξιά του πόνου και της δυστυχίας, χωρίς καμία ανθρώπινη παρηγοριά, χωρίς να απαιτεί ελεημοσύνη ή να διαλαλεί την δυστυχία του, αναπαύεται «εν κόλποις Αβραάμ», απολαμβάνοντας τα αγαθά του Θεού, την δόξα των Αγίων και των Αγγέλων.

Επίσης ο Σεβ. αναφέρθηκε στην ανιδιοτελή αγάπη και χωρίς ανταλλάγματα προσφορά των δύο Αγίων Αναργύρων ιατρών, οι οποίοι έκαναν πράξη την ελεημοσύνη και την φιλανθρωπία στους πάσχοντες συνανθρώπους τους, και θεράπευαν μαζί με τις σωματικές ασθένειες και τις ψυχές των ανθρώπων. Τέλος παρότρυνε όλοι να προσευχηθούμε και να επικαλεστούμε την πρεσβεία και την προστασία τους για την αντιμετώπιση πανδημίας του κορωνοϊού και κάθε ασθένειας και δοκιμασίας στη ζωή μας.

Στην Αρχιερατική Θ. Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδ/τος Εφημέριος της Ενορίας π. Ελευθέριος Δαργάκης και ο Ιερολ. Διάκονος Τίτος Ματαλλιωτάκης, και συμμετείχαν ενορίτες και άλλοι πιστοί ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Μύρτου κ. Εμμανουήλ Πηγιάκης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύρτου κ. Μιχαήλ Παπαγεωργίου.